Piernik bez jajek.
Kusi Was domowy, aromatyczny piernik, ale koniecznie chcecie go skomponować bez użycia jajek? Waszym gościom nie smakują tradycyjne wypieki lub może dysponujecie ograniczoną ilością składników? Nie ma problemu! Przepis na piernik bez jajek wychodzi na przeciw tym potrzebom. Przyrządzony na zsiadłym mleku, doda jednocześnie intrygującego charakteru, przypominając smak przepisów z dawnych lat. Jego walory smakowe nie odstają od klasycznej wersji. Jest wyjątkowo miękki, aromatyczny, o delikatnej strukturze. Plus? To wersja „bez”, więc piernik bez mleka to podwójna korzyść dla osób z nietolerancjami lub na diecie! Kto powiedział, że święta muszą być pełne kompromisów?
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki powidła śliwkowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 12,5 dag masła lub margaryny
- Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Piernik bez jajek – jak zrobić?
- Masło lub margarynę stopić i ostudzić.
- Do miski dodać zsiadłe mleko, cukier, cukier waniliowy, kakao, powidło śliwkowe i cynamon. Dokładnie zmiksować, dodać mąkę z sodą i wymieszać. Na koniec wlać ostudzoną margarynę.
- Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 35/24 cm i piec w temperaturze 190 stopni przez około 1 godzinę.
- Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: piernik na zsiadłym mleku, piernik bez mleka
Piernik bez jajek – dodatkowe informacje
Można ciasto polać polewą czekoladową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIERNICZKI Z WITRAŻAMI
Następny przepis: Piernik bezglutenowy