Pieczony stek z tuńczyka
Propozycja na obiad – pieczony stek z tuńczyka. Dla amatorów ryb będzie to prawdziwa gratka. Wykorzystując technikę pieczenia w folii, stek zachowa swoje delikatne, soczyste wnętrze. Tuńczyk możemy przygotować na różne sposoby, ale to właśnie pieczony w piekarniku ukazuje jego najpełniejszy smak. Ten przepis jest prosty i niezawodny. A aromat pieczonego tuńczyka szybko zapewni rodzinę przy stole. Przygotowujemy stek z tuńczyka żółtopłetwego, ale można wykorzystać również inne gatunki. Przyrządzanie tuńczyka może wydawać się trudne, ale ten przepis pomoże go ułatwić. Zapewnij sobie kulinarny sukces z pieczonym stekiem z tuńczyka.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na jedną porcję:
- -stek z tuńczyka
- -3 średnie ziemniaki
- -fasolka szparagowa
Pieczony stek z tuńczyka – jak zrobić?
- Zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w łódeczki. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz wybranymi ziołami.
- Wkładamy ziemniaki do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Pieczemy je przez pół godziny.
- Tuńczyka delikatnie solimy i wkładamy do piekarnika wraz z ziemniakami. Pieczemy kolejne 30 minut.
- W międzyczasie gotujemy na parze wybraną ilość fasolki szparagowej.
- Po upieczeniu steku z tuńczyka, podajemy go na ciepło, razem z ziemniakami i fasolką szparagową.
Danie świetnie komponuje się z jogurtowym sosem czosnkowym.
Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Słowa kluczowe: stek z tuńczyka pieczony, tuńczyk pieczony w folii, tuńczyk filet przepisy, tuńczyk pieczony w piekarniku, jak upiec tuńczyka, tuńczyk żółtopłetwy przepis, tuńczyk jak przyrządzić, jak przygotować tuńczyka, stek pieczony, tuńczyk stek przepisy, tuńczyk stek przepis, tuńczyk smażony, stek z tuńczyka z piekarnika, tuńczyk pieczony, stek z tuńczyka
moja strona na fb: Boska Polka
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczony szczupak z warzywami
Następny przepis: Pieczony udziec z indyka