Pieczony pstrąg w folii

Pieczony pstrąg w folii

Oto przepis na pieczonego pstrąga w folii, który zachwyci smakiem zarówno amatorów ryb, jak i tych, którzy na co dzień nie próbują tych przysmaków morskich. Zastosowanie folii aluminiowej zapewnia, że pstrąg tęczowy pozostaje soczysty i aromatyczny, zamknięty w swój własny sos. Ten znakomity pstrąg z piekarnika, zapiekany w folii, jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy i lekki. Prosty do zrobienia, pieczony pstrąg w całości to danie, które można przygotować nawet w domowym zaciszu. Szukasz inspiracji na obiad? Przepis na tego pysznego pieczonego pstrąga z pewnością zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

  • pstrąg
  • sól (u mnie truflowa)
  • pieprz cytrynowy
  • pół cytryny
  • 1/3 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • tymianek

Pieczony pstrąg w folii – jak zrobić?

  1. Umytą i osuszoną rybę skropić sokiem z cytryny w środku i na zewnątrz.
  2. Posypać rybę solą, pieprzem i tymiankiem z każdej strony.
  3. Ząbki czosnku drobno posiekać i jeden skrojony ząbek włożyć do wnętrza ryby, a kolejnym posypać skórkę ryby z wierzchu.
  4. Do środka włożyć jeszcze pokrojone na plastry masło oraz koperek.
  5. Rybę owinąć w folię aluminiową – można folię wysmarować cienko oliwą.
  6. Piec 40 minut w temp. 180 st.c.

Pieczony pstrąg w folii – dodatkowe informacje

Jeśli nie chcesz ryzykować interakcją aluminium, cytryna to rybę zawiń w papier do pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony łosoś z ziołami i cytryną
Następny przepis: Pieczony Pasztet z mieszanego mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode