Pieczony pstrąg w folii
Oto przepis na pieczonego pstrąga w folii, który zachwyci smakiem zarówno amatorów ryb, jak i tych, którzy na co dzień nie próbują tych przysmaków morskich. Zastosowanie folii aluminiowej zapewnia, że pstrąg tęczowy pozostaje soczysty i aromatyczny, zamknięty w swój własny sos. Ten znakomity pstrąg z piekarnika, zapiekany w folii, jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy i lekki. Prosty do zrobienia, pieczony pstrąg w całości to danie, które można przygotować nawet w domowym zaciszu. Szukasz inspiracji na obiad? Przepis na tego pysznego pieczonego pstrąga z pewnością zadowoli każde podniebienie.
admin
Składniki:
- pstrąg
- sól (u mnie truflowa)
- pieprz cytrynowy
- pół cytryny
- 1/3 kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- tymianek
Pieczony pstrąg w folii – jak zrobić?
- Umytą i osuszoną rybę skropić sokiem z cytryny w środku i na zewnątrz.
- Posypać rybę solą, pieprzem i tymiankiem z każdej strony.
- Ząbki czosnku drobno posiekać i jeden skrojony ząbek włożyć do wnętrza ryby, a kolejnym posypać skórkę ryby z wierzchu.
- Do środka włożyć jeszcze pokrojone na plastry masło oraz koperek.
- Rybę owinąć w folię aluminiową – można folię wysmarować cienko oliwą.
- Piec 40 minut w temp. 180 st.c.
Pieczony pstrąg w folii – dodatkowe informacje
Jeśli nie chcesz ryzykować interakcją aluminium, cytryna to rybę zawiń w papier do pieczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczony łosoś z ziołami i cytryną
Następny przepis: Pieczony Pasztet z mieszanego mięsa