pieczony łosoś z sosem cytrynowym
Zapraszamy do odkrycia prawdziwej kulinarnych rozkoszy – pieczonego łososia z sosem cytrynowym. Prezentowany przepis na łososia w sosie cytrynowym zaskoczy niejednego smakosza unikalną kombinacją smaku tego wyrafinowanego gatunku ryby z kwaskowatym wyrazistym sosem cytrynowym. To doskonałe danie dla wszystkich wielbicieli zdrowej i lekkiej kuchni oraz miłośników owoców morza. Doskonale komponuje się na eleganckim obiedzie, ale też na codziennym stole. Najwyższej jakości składniki sprawiają, że łosoś staje się prawdziwą gratką dla podniebienia, a sos cytrynowy dodaje mu niepowtarzalnego charakteru.
admin
Składniki:
- 3 – 4 filety z łososia (po około 200 gramów każdy)
- sok z 1 cytryny
- oliwa do skropienia
- sól, pieprz
- sos:
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z 0,5 cytryny
- łyżka masła
- gałka muszkatałowa i sól do smaku
Pieczony łosoś z sosem cytrynowym – jak zrobić?
- Łososia umyć, wysuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą, odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie zawinąć w folię aluminiową, piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni (czas pieczenia zależy od grubości płatów).
- W czasie kiedy rybka się piecze robimy sos. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody, dodajemy żółtka, rozprowadzamy wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej mieszanki. Następnie wlewamy ją do wrzącego bulionu z 1 łyżką masła, zagotowujemy mieszając.
- Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i gałką muszkatałową. Sosem polewamy upieczonego łososia.
Pieczony łosoś z sosem cytrynowym – dodatkowe informacje
Jako dodatek do tej rybki świetnie sprawdzą się frytki lub pieczone ziemniaki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczony łosoś w galarecie
Następny przepis: Pieczony łosoś z ziołami i cytryną