pieczony łosoś z sosem cytrynowym

pieczony łosoś z sosem cytrynowym

Zapraszamy do odkrycia prawdziwej kulinarnych rozkoszy – pieczonego łososia z sosem cytrynowym. Prezentowany przepis na łososia w sosie cytrynowym zaskoczy niejednego smakosza unikalną kombinacją smaku tego wyrafinowanego gatunku ryby z kwaskowatym wyrazistym sosem cytrynowym. To doskonałe danie dla wszystkich wielbicieli zdrowej i lekkiej kuchni oraz miłośników owoców morza. Doskonale komponuje się na eleganckim obiedzie, ale też na codziennym stole. Najwyższej jakości składniki sprawiają, że łosoś staje się prawdziwą gratką dla podniebienia, a sos cytrynowy dodaje mu niepowtarzalnego charakteru.

Składniki:

  • 3 – 4 filety z łososia (po około 200 gramów każdy)
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa do skropienia
  • sól, pieprz
  • sos:
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z 0,5 cytryny
  • łyżka masła
  • gałka muszkatałowa i sól do smaku

Pieczony łosoś z sosem cytrynowym – jak zrobić?

  1. Łososia umyć, wysuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą, odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie zawinąć w folię aluminiową, piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni (czas pieczenia zależy od grubości płatów).
  2. W czasie kiedy rybka się piecze robimy sos. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody, dodajemy żółtka, rozprowadzamy wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej mieszanki. Następnie wlewamy ją do wrzącego bulionu z 1 łyżką masła, zagotowujemy mieszając.
  3. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i gałką muszkatałową. Sosem polewamy upieczonego łososia.

Pieczony łosoś z sosem cytrynowym – dodatkowe informacje

Jako dodatek do tej rybki świetnie sprawdzą się frytki lub pieczone ziemniaki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony łosoś w galarecie
Następny przepis: Pieczony łosoś z ziołami i cytryną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode