Pieczony łosoś w galarecie
Pieczony łosoś w galarecie to elegancki przepis, który niewątpliwie przemieni każdy posiłek w wyjątkowe wydarzenie. Ten królewski rydz, pieczony do perfekcji, a następnie subtelnie otulony skrystalizowaną galaretką jest prawdziwą ucztą dla zmysłów. Wariacja na temat tradycyjnych daniach rybnych, ten przepis sprawi, że łosoś stanie się gwiazdą twojego stołu. Jest to intrygujący mix tekstur i smaków, który harmonijnie współgra z arystokratycznym charakterem łososia. Pośród wielu sposobów przyrządzania łososia, wersja w galarecie odnosi się kameralnym nastrojem do tego, co najlepsze w kuchni, bez względu na to, czy jest to elegancka kolacja, czy niedzielny obiad. Przepis Magdy Gessler to prawdziwa kwestia smaku!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Łosoś w galarecie:
- 600g fileta z łososia
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- Galareta:
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 10cm pora
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 łyżka Vegety
- 4 łyżeczki żelatyny
- sól
- pieprz
- Dodatkowo:
- 4 łyżki zielonego groszku konserwowego
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- natka z pietruszki
- 1 cytryna
- 1 jajko
Pieczony łosoś w galarecie – jak zrobić?
Pieczony łosoś w galarecie – dodatkowe informacje
Łosoś pieczony w galarecie jest pysznym daniem, które można przygotować na różne sposoby. Jeśli chcemy zaoszczędzić trochę czasu i energii, warto sięgnąć po filet wędzony, który jest już gotowy do użycia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczony leszcz
Następny przepis: pieczony łosoś z sosem cytrynowym