Pieczony karp w galarecie

Pieczony karp w galarecie

Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnego polskiego dania – pieczonego karpia w galarecie. Ten elegancki przepis na karpia w galarecie z migdałami i rodzynkami jest doskonała osią zdecydowanego smaku i aromatu. Ta opcja jest nieco mniej tradycyjna i dodaje surówkę z migdałów i rodzynek do smakowitej mieszanki. Nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem ryb, ten przepis na karp smażony w galarecie może Cię przekonać. Galaretka doda rybie miękkości, a migdały i rodzynki wprowadzą nieoczekiwany, ale miły smak i teksturę. To danie z pewnością zasługuje na miejsce na Twoim świątecznym stole.

Składniki:

  • 1 świeży karp (bez głowy)
  • kręgosłupy i płetwy na wywar (z dowolnych ryb słodkowodnych)
  • włoszczyzna:
  • cebula
  • marchewka
  • seler
  • pietruszka
  • pieprz
  • vegeta
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 100g rodzynek
  • 100g migdałów
  • cytryna
  • przyprawa do ryb
  • łyżka żelatyny

Pieczony karp w galarecie – jak zrobić?

  1. Karpia kroimy w dzwonka, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i pieczemy w 200 st około 40 minut.
  2. Gotujemy wywar z włoszczyzny i kręgosłupów, doprawiam do smaku.
  3. Przecedzamy wywar, dodajemy rodzynki i migdały, gotujemy jeszcze chwilę.
  4. Mieszamy wywar z rozpuszczoną żelatyną.
  5. Na półmisek wykładamy rybę, pokrojoną włoszczyznę, zalewamy wywarem i posypujemy migdałami i rodzynkami.
  6. Schładzamy.

Sposób przygotowania: karpia kroimy w dzwonka, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i pieczemy w 200 st około 40 minut. Gotujemy wywar z włoszczyzny i kręgosłupów, doprawiam do smaku. Przecedzamy wywar, dodajemy rodzynki i migdały, gotujemy jeszcze chwilę. Mieszamy wywar z rozpuszczoną żelatyną. Na półmisek wykładamy rybę, pokrojoną włoszczyznę, zalewamy wywarem i posypujemy migdałami i rodzynkami. Schładzamy.

Karp w galarecie z migdałami i rodzynkami. Karp smażony w galarecie.

Porady – Pieczony karp w galarecie z migdałami i rodzynkami

Można zrobić to danie z dowolnej ryby.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony karczek marynowany
Następny przepis: Pieczony kurczak w marynacie z imbirem, miodem i czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode