Pieczony karp w galarecie
Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnego polskiego dania – pieczonego karpia w galarecie. Ten elegancki przepis na karpia w galarecie z migdałami i rodzynkami jest doskonała osią zdecydowanego smaku i aromatu. Ta opcja jest nieco mniej tradycyjna i dodaje surówkę z migdałów i rodzynek do smakowitej mieszanki. Nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem ryb, ten przepis na karp smażony w galarecie może Cię przekonać. Galaretka doda rybie miękkości, a migdały i rodzynki wprowadzą nieoczekiwany, ale miły smak i teksturę. To danie z pewnością zasługuje na miejsce na Twoim świątecznym stole.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 świeży karp (bez głowy)
- kręgosłupy i płetwy na wywar (z dowolnych ryb słodkowodnych)
- włoszczyzna:
- cebula
- marchewka
- seler
- pietruszka
- pieprz
- vegeta
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 100g rodzynek
- 100g migdałów
- cytryna
- przyprawa do ryb
- łyżka żelatyny
Pieczony karp w galarecie – jak zrobić?
- Karpia kroimy w dzwonka, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i pieczemy w 200 st około 40 minut.
- Gotujemy wywar z włoszczyzny i kręgosłupów, doprawiam do smaku.
- Przecedzamy wywar, dodajemy rodzynki i migdały, gotujemy jeszcze chwilę.
- Mieszamy wywar z rozpuszczoną żelatyną.
- Na półmisek wykładamy rybę, pokrojoną włoszczyznę, zalewamy wywarem i posypujemy migdałami i rodzynkami.
- Schładzamy.
Sposób przygotowania: karpia kroimy w dzwonka, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i pieczemy w 200 st około 40 minut. Gotujemy wywar z włoszczyzny i kręgosłupów, doprawiam do smaku. Przecedzamy wywar, dodajemy rodzynki i migdały, gotujemy jeszcze chwilę. Mieszamy wywar z rozpuszczoną żelatyną. Na półmisek wykładamy rybę, pokrojoną włoszczyznę, zalewamy wywarem i posypujemy migdałami i rodzynkami. Schładzamy.
Karp w galarecie z migdałami i rodzynkami. Karp smażony w galarecie.
Porady – Pieczony karp w galarecie z migdałami i rodzynkami
Można zrobić to danie z dowolnej ryby.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczony karczek marynowany
Następny przepis: Pieczony kurczak w marynacie z imbirem, miodem i czosnkiem