Pieczony karp w galarecie
Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnego polskiego dania – pieczonego karpia w galarecie. Ten elegancki przepis na karpia w galarecie z migdałami i rodzynkami jest doskonała osią zdecydowanego smaku i aromatu. Ta opcja jest nieco mniej tradycyjna i dodaje surówkę z migdałów i rodzynek do smakowitej mieszanki. Nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem ryb, ten przepis na karp smażony w galarecie może Cię przekonać. Galaretka doda rybie miękkości, a migdały i rodzynki wprowadzą nieoczekiwany, ale miły smak i teksturę. To danie z pewnością zasługuje na miejsce na Twoim świątecznym stole.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 1 świeży karp (bez głowy)
 - kręgosłupy i płetwy na wywar (z dowolnych ryb słodkowodnych)
 - włoszczyzna:
 - cebula
 - marchewka
 - seler
 - pietruszka
 - pieprz
 - vegeta
 - liść laurowy
 - ziele angielskie
 - 100g rodzynek
 - 100g migdałów
 - cytryna
 - przyprawa do ryb
 - łyżka żelatyny
 
Pieczony karp w galarecie – jak zrobić?
- Karpia kroimy w dzwonka, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i pieczemy w 200 st około 40 minut.
 - Gotujemy wywar z włoszczyzny i kręgosłupów, doprawiam do smaku.
 - Przecedzamy wywar, dodajemy rodzynki i migdały, gotujemy jeszcze chwilę.
 - Mieszamy wywar z rozpuszczoną żelatyną.
 - Na półmisek wykładamy rybę, pokrojoną włoszczyznę, zalewamy wywarem i posypujemy migdałami i rodzynkami.
 - Schładzamy.
 
Sposób przygotowania: karpia kroimy w dzwonka, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i pieczemy w 200 st około 40 minut. Gotujemy wywar z włoszczyzny i kręgosłupów, doprawiam do smaku. Przecedzamy wywar, dodajemy rodzynki i migdały, gotujemy jeszcze chwilę. Mieszamy wywar z rozpuszczoną żelatyną. Na półmisek wykładamy rybę, pokrojoną włoszczyznę, zalewamy wywarem i posypujemy migdałami i rodzynkami. Schładzamy.
Karp w galarecie z migdałami i rodzynkami. Karp smażony w galarecie.
Porady – Pieczony karp w galarecie z migdałami i rodzynkami
Można zrobić to danie z dowolnej ryby.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczony karczek marynowany
Następny przepis: Pieczony kurczak w marynacie z imbirem, miodem i czosnkiem





