Pieczony karczek marynowany
Chcesz przygotować coś wyjątkowo smacznego na rodzinną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi? Jesteś we właściwym miejscu. Spróbuj przepisu na pieczony karczek marynowany. To prosty, a zarazem perfekcyjny przysmak, który z pewnością zaskoczy Twoich gości. Niezwykle soczysty i aromatyczny karczek, dzięki odpowiedniej marynacie, zyskuje wyjątkowy smak. To właśnie sekret tego przepisu – specjalna marynata do karczku pieczonego, która nadaje mięsu wyrazisty, głęboki smak. Ta wykwintna potrawa jest idealna na każdą okazję. Jej przygotowanie może zająć trochę czasu, ale efekt końcowy na pewno Cię zadowoli i odwdzięczy za poczynione wysiłki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1-1,5 kg karczku
- MARYNATA:
- 2 szkl. oleju
- 4 liście laurowe
- ok. 7 ziarenek ziela angielskiego
- 7 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- papryka czerwona
- 4 ziarenka jałowca
- majeranek
Pieczony karczek marynowany – jak zrobić?
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą, Karczek umyć i obtoczyć z każdej strony, obłożyć czosnkiem , liściem, jałowcem i delikatnie powciskać żeby przesiąkł aromatem.
- Włożyć do lodówki na dobę.
- Po upływie czasu nagrzać piekarnik do 180 st.
- Karczek przełożyć na blachę i polać marynatą.
- Piec ok 1,5 godziny w 180 st.
Pieczony karczek marynowany – dodatkowe informacje
Przed pieczeniem warto związać karczek sznurkiem, aby zachować jego kształt i zapobiec rozpadaniu się mięsa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczony filet z kurczaka z warzywami
Następny przepis: Pieczony karp w galarecie