Pieczony dorsz z cytryną i ziołami
Zaprezentujemy Państwu przepis na świeży dorsz pieczony w folii z ziołami, który jest szybki, prosty i niesamowicie pyszny. Dorsz to ryba o delikatnym smaku, doskonale komponująca się z cytryną i ziołami, takimi jak koper czy tymianek. Poprzez pieczenie ryby w folii, zioła i skórka z cytryny nadają jej wyjątkowego aromatu i wilgotności, a także pozwala to zachować wszystkie witaminy i minerały zawarte w dorszu. Przepis ten jest idealny na zdrowy i lekki obiad. Zapewniamy, że doradz pieczony w tak aromatycznym sosie będzie smakował wyśmienicie nawet tym, którzy nie są zwolennikami ryb.
admin
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- Starta skórka z cytryny i sok z 1 cytryny
- sok z połowy limonki
- łyżka oliwy
- łyżeczka miodu
- łyżka posiekanego estragonu
- łyżka posiekanej pietruszki
- pieprz
- sól
- świeży estragon i plasterki cytryny do przybrania
Pieczony dorsz z cytryną i ziołami – jak zrobić?
- Skórkę i sok z cytryny, sok z limonki, oliwę, miód, estragon, pietruszkę i pieprz dobrze wymieszać w małej miseczce.
- Rybę włożyć do żaroodpornego naczynia i polać przygotowanym sosem.
- Przykryć folią. Piec w 200 stopniach przez ok. 20 min aż ryba zmięknie i zacznie się rozpadać.
Słowa kluczowe: dorsz świeży przepis, dorsz pieczony w folii z ziołami
Pieczony dorsz z cytryną i ziołami – dodatkowe informacje
Wyśmienicie komponuje się z ziemniakami pokrojonymi w talarki i z młodą marchewką
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIECZONY BOCZEK W MARYNACIE MIODOWO - CZOSNKOWEJ
Następny przepis: Pieczony faszerowany kurczak bez kości