Pieczony dorsz z cytryną i ziołami

Pieczony dorsz z cytryną i ziołami

Zaprezentujemy Państwu przepis na świeży dorsz pieczony w folii z ziołami, który jest szybki, prosty i niesamowicie pyszny. Dorsz to ryba o delikatnym smaku, doskonale komponująca się z cytryną i ziołami, takimi jak koper czy tymianek. Poprzez pieczenie ryby w folii, zioła i skórka z cytryny nadają jej wyjątkowego aromatu i wilgotności, a także pozwala to zachować wszystkie witaminy i minerały zawarte w dorszu. Przepis ten jest idealny na zdrowy i lekki obiad. Zapewniamy, że doradz pieczony w tak aromatycznym sosie będzie smakował wyśmienicie nawet tym, którzy nie są zwolennikami ryb.

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • Starta skórka z cytryny i sok z 1 cytryny
  • sok z połowy limonki
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka miodu
  • łyżka posiekanego estragonu
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • świeży estragon i plasterki cytryny do przybrania

Pieczony dorsz z cytryną i ziołami – jak zrobić?

  1. Skórkę i sok z cytryny, sok z limonki, oliwę, miód, estragon, pietruszkę i pieprz dobrze wymieszać w małej miseczce.
  2. Rybę włożyć do żaroodpornego naczynia i polać przygotowanym sosem.
  3. Przykryć folią. Piec w 200 stopniach przez ok. 20 min aż ryba zmięknie i zacznie się rozpadać.

Słowa kluczowe: dorsz świeży przepis, dorsz pieczony w folii z ziołami

Pieczony dorsz z cytryną i ziołami – dodatkowe informacje

Wyśmienicie komponuje się z ziemniakami pokrojonymi w talarki i z młodą marchewką


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIECZONY BOCZEK W MARYNACIE MIODOWO - CZOSNKOWEJ
Następny przepis: Pieczony faszerowany kurczak bez kości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode