Pieczony faszerowany kurczak bez kości
Zapraszamy do zapoznania się z niezwykle smacznym przepisem na „Pieczony faszerowany kurczak bez kości”. Ta potrawa to doskonały pomysł na imponujący obiad czy kolację. Główne składniki to oczywiście kurczak, który został specjalnie trybowany i pozbawiony kości, a następnie faszerowany ulubionym farszem. Luksusowy i elegancki sposób serwowania kurczaka z pewnością zaskoczy i zachwyci gości. Faszerowany kurczak może być przygotowany z różnymi rodzajami nadzienia, co daje ogrom pole do kreatywności i urozmaicenia menu. Ten przepis jest nie tylko bardzo smaczny, ale także oferuje ciekawe wrażenia kulinarne.
admin
Składniki:
- Kurczak ok. 2 kg
- 60 dag mięsa mielonego z łopatki lub szynki
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- Pieczony faszerowany kurczak bez kości – jak zrobić?
- Usunąć kości z kurczaka. Kurczak powinien ważyć ok. 2 kg. Nacięcie przy nasadzie szyi nie musi być duże, ale odpowiednie , aby zacząć podcinać skórę. Czynność należy zacząć od obcięcia końcówek skrzydełek. Ostrym, cienkim nożem naciąć od góry i oddzielać skórę wraz z mięśniami od kości, odciągać palcami mięśnie, ściągać ku dołowi. Ostrożnie odciągać mięśnie piersi przy mostku, bo skóra w tym miejscu jest delikatna.
- Przygotować tuszkę do nadziewania. Przygotowaną tuszkę należy umyć, osączyć, natrzeć solą. Przed nadzieniem należy zaszyć nitką otwory przy szyi, skrzydełkach, udach, pozostawić tylko przy gruczole kuprowym.
- Przygotować składniki na nadzienie. Wątróbkę oczyścić, sparzyć wrzątkiem, zmielić. Do mięsa dodać wątróbkę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz, wyrobić masę, dodać natkę.
- Napełnić farszem całą wolną przestrzeń, tzn brzuch, podgardle, udka, przy skrzydełkach, objętość farszu powinna uzupełniać 3/4 wolnej przestrzeni. Napełniony nadzianką drób zaszyć nitką, nakłuć powierzchnię igłą. Ułożyć na brytfannie mostkiem do góry, polać tłuszczem i wstawić do gorącego piekarnika o temperaturze 200°C, po zrumienieniu obniżyć temperaturę, w trakcie pieczenia polewać tłuszczem, piec ok. 90 minut. Pozostawić w brytfannie do wystygnięcia.
Pieczony faszerowany kurczak bez kości – dodatkowe informacje
Do nadzienia kurczaka bez kości można dodać kilka pieczarek oraz ugotowane jajka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczony dorsz z cytryną i ziołami
Następny przepis: Pieczony filet z kurczaka z warzywami