Pieczony faszerowany kurczak bez kości

Pieczony faszerowany kurczak bez kości

Zapraszamy do zapoznania się z niezwykle smacznym przepisem na „Pieczony faszerowany kurczak bez kości”. Ta potrawa to doskonały pomysł na imponujący obiad czy kolację. Główne składniki to oczywiście kurczak, który został specjalnie trybowany i pozbawiony kości, a następnie faszerowany ulubionym farszem. Luksusowy i elegancki sposób serwowania kurczaka z pewnością zaskoczy i zachwyci gości. Faszerowany kurczak może być przygotowany z różnymi rodzajami nadzienia, co daje ogrom pole do kreatywności i urozmaicenia menu. Ten przepis jest nie tylko bardzo smaczny, ale także oferuje ciekawe wrażenia kulinarne.

Składniki:

  • Kurczak ok. 2 kg
  • 60 dag mięsa mielonego z łopatki lub szynki
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  1. Pieczony faszerowany kurczak bez kości – jak zrobić?
  2. Usunąć kości z kurczaka. Kurczak powinien ważyć ok. 2 kg. Nacięcie przy nasadzie szyi nie musi być duże, ale odpowiednie , aby zacząć podcinać skórę. Czynność należy zacząć od obcięcia końcówek skrzydełek. Ostrym, cienkim nożem naciąć od góry i oddzielać skórę wraz z mięśniami od kości, odciągać palcami mięśnie, ściągać ku dołowi. Ostrożnie odciągać mięśnie piersi przy mostku, bo skóra w tym miejscu jest delikatna.
  3. Przygotować tuszkę do nadziewania. Przygotowaną tuszkę należy umyć, osączyć, natrzeć solą. Przed nadzieniem należy zaszyć nitką otwory przy szyi, skrzydełkach, udach, pozostawić tylko przy gruczole kuprowym.
  4. Przygotować składniki na nadzienie. Wątróbkę oczyścić, sparzyć wrzątkiem, zmielić. Do mięsa dodać wątróbkę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz, wyrobić masę, dodać natkę.
  5. Napełnić farszem całą wolną przestrzeń, tzn brzuch, podgardle, udka, przy skrzydełkach, objętość farszu powinna uzupełniać 3/4 wolnej przestrzeni. Napełniony nadzianką drób zaszyć nitką, nakłuć powierzchnię igłą. Ułożyć na brytfannie mostkiem do góry, polać tłuszczem i wstawić do gorącego piekarnika o temperaturze 200°C, po zrumienieniu obniżyć temperaturę, w trakcie pieczenia polewać tłuszczem, piec ok. 90 minut. Pozostawić w brytfannie do wystygnięcia.

Pieczony faszerowany kurczak bez kości – dodatkowe informacje

Do nadzienia kurczaka bez kości można dodać kilka pieczarek oraz ugotowane jajka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony dorsz z cytryną i ziołami
Następny przepis: Pieczony filet z kurczaka z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode