Pieczony boczek rolowany
Pieczony boczek rolowany to pyszny i aromatyczny posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Przygotowanie tej propozycji nie jest skomplikowane i sprawi dużo radości każdemu, kto uwielbia spędzać czas w kuchni. Najważniejszy jest odpowiedni wybór boczku – powinien on być soczysty i nie za tłusty. Dobrze jest również upiec go młodym, aby zapewnić optymalną kruchość. Pieczenie boczku rolowanego to doskonały sposób na przygotowanie przepysznej, domowej wędliny. Zapewne pozytywnie zaskoczy Cię, jak proste jest przygotowanie boczku rolowanego z piekarnika – i jak niewiarygodnie smaczne!
admin
Składniki:
- cienko krojony płat boczku (30×20 cm)
- majeranek
- przyprawa ziołowa np. do grilla
Pieczony boczek rolowany – jak zrobić?
- Natrzeć majerankiem i przyprawą ziołową boczek. Mocno ściskając, zwinąć w roladę i związać sznurkiem spożywczym.
- Nagrzać piekarnik na 180 stopni C,piec boczek rolowany ok. 2 godzin. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wagi boczku. Boczek wielkości takiej jak moja piekłem najpierw 1 godzinę pod przykryciem, 2 godzinę odkryty do momentu aż będzie pięknie zezłocony i chrupiący. Nie piec za długo aby nie wysuszył się i nie był za twardy.
Pieczony boczek rolowany – dodatkowe informacje
Przetrzymywać w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczonka z Prodiża
Następny przepis: Pieczony dorsz z cytryną i ziołami