PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY

PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY

Miłośnicy drobiu pokochają ten przepis na Pieczone Złote Udka Bez Skóry. Jest to doskonała propozycja na obiad, kiedy masz ochotę na coś smacznego, zdrowego i prostego do przygotowania. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć potrawę, której nie sposób się oprzeć. Mięso z udka kurczaka bez kości to wybór tych, którzy cenią sobie delikatność i niepowtarzalny smak tego typu mięsa. Bez dodatku skóry jest jeszcze zdrowsze, a podczas pieczenia osiąga idealną kruchość. Upieczone do złota, z aromatycznymi przyprawami, udka zaskoczą ciebie swoją pełnią smaku.

Składniki:

  • 1 kg udka z kurczaka bez skóry
  • 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 3/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Pieczone złote udka bez skóry – jak zrobić?

  1. 1.
    Udka myjemy i osuszamy. Umieszczamy w woreczku. Posypujemy solą, przyprawą do gyrosa, suszoną natką pietruszki, pieprzem i papryką ostrą. Zakręcamy woreczek i dokładnie potrząsamy, mieszamy, aby przyprawy dobrze rozprowadziły się po całości. Następnie wsypujemy mąkę i ponownie potrząsamy. Mięso odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  2. 2.
    Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy udka, podsmażamy z każdej strony na średnim ogniu. Udka przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Polewamy resztą oleju z patelni. Na patelnię dodatkowo wlewamy trochę wody, mieszamy, wlewamy do mięsa.
  3. 3.
    Udka wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-30 minut w zależności od piekarnika (u mnie 20 minut ze względu na małe udka). Gdy się ze złocą wyciągamy, aby ich nie przesuszyć.

Słowa kluczowe: udka bez kości pieczone, podudzia z kurczaka bez kości przepis, udka z kurczaka bez skóry, udka z kurczaka bez kości przepisy, podudzia z kurczaka bez kości, udka bez kości, udka z kurczaka bez kości, udko z kurczaka bez kości, mięso z udka kurczaka bez kości przepisy

Pieczone złote udko bez skóry – dodatkowe informacje

Gdy udka jednak będą za suche, można to naprawić. Wystarczy umieścić je na patelni i podlać niewielką ilością wody, dusząc przez kilka minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone ziemniaki z twarożkiem
Następny przepis: Pieczonka z Prodiża

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode