PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY
Miłośnicy drobiu pokochają ten przepis na Pieczone Złote Udka Bez Skóry. Jest to doskonała propozycja na obiad, kiedy masz ochotę na coś smacznego, zdrowego i prostego do przygotowania. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć potrawę, której nie sposób się oprzeć. Mięso z udka kurczaka bez kości to wybór tych, którzy cenią sobie delikatność i niepowtarzalny smak tego typu mięsa. Bez dodatku skóry jest jeszcze zdrowsze, a podczas pieczenia osiąga idealną kruchość. Upieczone do złota, z aromatycznymi przyprawami, udka zaskoczą ciebie swoją pełnią smaku.
admin
Składniki:
- 1 kg udka z kurczaka bez skóry
- 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 3/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
Pieczone złote udka bez skóry – jak zrobić?
-
1.
Udka myjemy i osuszamy. Umieszczamy w woreczku. Posypujemy solą, przyprawą do gyrosa, suszoną natką pietruszki, pieprzem i papryką ostrą. Zakręcamy woreczek i dokładnie potrząsamy, mieszamy, aby przyprawy dobrze rozprowadziły się po całości. Następnie wsypujemy mąkę i ponownie potrząsamy. Mięso odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. -
2.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy udka, podsmażamy z każdej strony na średnim ogniu. Udka przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Polewamy resztą oleju z patelni. Na patelnię dodatkowo wlewamy trochę wody, mieszamy, wlewamy do mięsa. -
3.
Udka wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-30 minut w zależności od piekarnika (u mnie 20 minut ze względu na małe udka). Gdy się ze złocą wyciągamy, aby ich nie przesuszyć.
Słowa kluczowe: udka bez kości pieczone, podudzia z kurczaka bez kości przepis, udka z kurczaka bez skóry, udka z kurczaka bez kości przepisy, podudzia z kurczaka bez kości, udka bez kości, udka z kurczaka bez kości, udko z kurczaka bez kości, mięso z udka kurczaka bez kości przepisy
Pieczone złote udko bez skóry – dodatkowe informacje
Gdy udka jednak będą za suche, można to naprawić. Wystarczy umieścić je na patelni i podlać niewielką ilością wody, dusząc przez kilka minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone ziemniaki z twarożkiem
Następny przepis: Pieczonka z Prodiża