Pieczone ziemniaki w boczku
Pieczone ziemniaki w boczku to wykwintny przepis, który doskonale sprawdzi się jako przystawka na eleganckim przyjęciu, ale również jako sycące danie na rodzinny obiad. Smak delikatnych ziemniaków doskonale łączy się z aromatem chrupiącego boczku, dając niepowtarzalną symfonię smaków. Ten prosty w wykonaniu przepis, cieszy się wielkim uznaniem u miłośników tradycyjnej kuchni. Istotą tego dania są ziemniaki zawijane boczkiem, które po zapieczeniu nabierają niezwykle atrakcyjnego wyglądu. Każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla podniebienia, a aromat pieczonych ziemniaków z boczkiem sprawia, że nie można oprzeć się pokusie, by nie skosztować więcej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 ziemniaków średniej wielkości
- 10 plasterków boczku
- przyprawa do ziemniaków, czosnek w proszku, natka pietruszki
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 plastry czerwonej papryki
- sos sałatkowy KNORR np. koperkowy albo grecki
Pieczone ziemniaki w boczku – jak zrobić?
- Gotujemy obrane ziemniaki w całości ok 15 min w osolonej wodzie. Studzimy, posypujemy przyprawami, zawijamy w boczek i pieczemy w piekarniku na 180 st. 30 – 35 min.
- Pomidora paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę zalewamy sporządzonym sosem.
Sposób przygotowania:
Pieczone ziemniaki w boczku – dodatkowe informacje
Aby ziemniaki nie były zbyt suche, można po kawałeczku prawdziwego masła umieścić pomiędzy ziemniakiem a boczkiem, ja lubię suche więc nie było takiej potrzeby.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone ziemniaczki w mundurkach
Następny przepis: pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i kiełbasą