Pieczone ziemniaki w boczku

Pieczone ziemniaki w boczku

Pieczone ziemniaki w boczku to wykwintny przepis, który doskonale sprawdzi się jako przystawka na eleganckim przyjęciu, ale również jako sycące danie na rodzinny obiad. Smak delikatnych ziemniaków doskonale łączy się z aromatem chrupiącego boczku, dając niepowtarzalną symfonię smaków. Ten prosty w wykonaniu przepis, cieszy się wielkim uznaniem u miłośników tradycyjnej kuchni. Istotą tego dania są ziemniaki zawijane boczkiem, które po zapieczeniu nabierają niezwykle atrakcyjnego wyglądu. Każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla podniebienia, a aromat pieczonych ziemniaków z boczkiem sprawia, że nie można oprzeć się pokusie, by nie skosztować więcej.

Składniki:

  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • 10 plasterków boczku
  • przyprawa do ziemniaków, czosnek w proszku, natka pietruszki
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 plastry czerwonej papryki
  • sos sałatkowy KNORR np. koperkowy albo grecki

Pieczone ziemniaki w boczku – jak zrobić?

  1. Gotujemy obrane ziemniaki w całości ok 15 min w osolonej wodzie. Studzimy, posypujemy przyprawami, zawijamy w boczek i pieczemy w piekarniku na 180 st. 30 – 35 min.
  2. Pomidora paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę zalewamy sporządzonym sosem.

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki w boczku – dodatkowe informacje

Aby ziemniaki nie były zbyt suche, można po kawałeczku prawdziwego masła umieścić pomiędzy ziemniakiem a boczkiem, ja lubię suche więc nie było takiej potrzeby.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone ziemniaczki w mundurkach
Następny przepis: pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode