pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i kiełbasą

pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i kiełbasą

Jeżeli szukacie pomysłu na połączenie ulubionych składników kuchni polskiej w jednym daniu, ten przepis jest dla Was. Pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i kiełbasą to doskonała propozycja dla miłośników niebanalnych, komfortowych dań. Ziemniaki w wersji „wszystko w jednym” są nie tylko sycące, ale i niezwykle smakowite. Ich przygotowanie jest także doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek boczku czy kiełbasy, które zostały po obiedzie. W połączeniu z aromatycznym serem i przyprawami danie to sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje. Pachnące, chrupiące ziemniaki to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • 6 dużych lub 10 średniej wielkości ziemniaków
  • 1/2 kg kiełbasy, najlepiej z kurczaka
  • 20dkg wędzonego boczku
  • duża czerwona cebula
  • kostka żółtego sera typu Edamski
  • duży gęsty jogurt naturalny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pierz
  • zioła prowansalskie
  • koperek

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę obieramy i kroimy w plastry, boczek powinien być w cieniutkich plastrach, a cebula pokrojona w krążki. Ziemniaki obieramy ze skórki i robimy w nich nacięcia, do których wkładamy kolejno plastry kiełbaski, następna kieszonka plastry boczku, następna krążki cebuli i tak na przemian. Tak przygotowane ziemniaki solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego polanego wcześniej olejem i całość przykrywamy folią do pieczenia. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Potem zdejmujemy i posypujemy startym żółtym serem, następnie zapiekamy jeszcze około 10 minut. Do ziemniaczków najlepiej pasuje sos z jogurtu naturalnego wymieszanego z przetartymi 2 ząbkami czosnku, odrobiną ziół prowansalskich, soli i pieprzu oraz posiekanym koperkiem.

xxxx – dodatkowe informacje

Pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i kiełbasą.

ziemniaki nadziewane boczkiem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone ziemniaki w boczku
Następny przepis: Pieczone ziemniaki z boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode