pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i kiełbasą
Jeżeli szukacie pomysłu na połączenie ulubionych składników kuchni polskiej w jednym daniu, ten przepis jest dla Was. Pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i kiełbasą to doskonała propozycja dla miłośników niebanalnych, komfortowych dań. Ziemniaki w wersji „wszystko w jednym” są nie tylko sycące, ale i niezwykle smakowite. Ich przygotowanie jest także doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek boczku czy kiełbasy, które zostały po obiedzie. W połączeniu z aromatycznym serem i przyprawami danie to sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje. Pachnące, chrupiące ziemniaki to prawdziwa uczta dla podniebienia!
admin
Składniki:
- 6 dużych lub 10 średniej wielkości ziemniaków
- 1/2 kg kiełbasy, najlepiej z kurczaka
- 20dkg wędzonego boczku
- duża czerwona cebula
- kostka żółtego sera typu Edamski
- duży gęsty jogurt naturalny
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pierz
- zioła prowansalskie
- koperek
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę obieramy i kroimy w plastry, boczek powinien być w cieniutkich plastrach, a cebula pokrojona w krążki. Ziemniaki obieramy ze skórki i robimy w nich nacięcia, do których wkładamy kolejno plastry kiełbaski, następna kieszonka plastry boczku, następna krążki cebuli i tak na przemian. Tak przygotowane ziemniaki solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego polanego wcześniej olejem i całość przykrywamy folią do pieczenia. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Potem zdejmujemy i posypujemy startym żółtym serem, następnie zapiekamy jeszcze około 10 minut. Do ziemniaczków najlepiej pasuje sos z jogurtu naturalnego wymieszanego z przetartymi 2 ząbkami czosnku, odrobiną ziół prowansalskich, soli i pieprzu oraz posiekanym koperkiem.
xxxx – dodatkowe informacje
Pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i kiełbasą.
ziemniaki nadziewane boczkiem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone ziemniaki w boczku
Następny przepis: Pieczone ziemniaki z boczkiem