Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Od lat pieczone ziemniaki uważane są za jeden z najprostszych i najsmaczniejszych dodatków do wielu posiłków. Ta tradycyjna potrawa, dostarczająca mnóstwo błonnika i witamin, stanowi alternatywę dla podsmażanych ziemniaków. Niemal każdy posiada swój unikalny przepis na pieczone ziemniaki. Są one doskonałą bazą dla wielu dodatków, jak zioła, sosy czy gęste, topione sery. Właściwie przygotowane ziemniaki z pieca, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Bez względu na okazję, oto uniwersalny przepis na pyszne pieczone ziemniaki, który pozwoli Ci w pełni poznać i docenić ich prostotę i uniwersalność.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • rozmaryn
  • przyprawy włoskie
  • rekaw do pieczenia
  • sól kuchenna i sól gruboziarnista

Pieczone ziemniaki – jak zrobić?

  1. Ziemniaki myjemy i skrobiemy, kroimy w średniej wielkości kostkę, płuczemy. Opłukane ziemniaki wrzucamy na rozgrzany olej na patelnię( około 1,5 łyżki) i surowe obsmażamy do zarumienienia z każdej strony.Najlepiej robić to mniejszymi partiami. Kiedy całość ziemniaków z wierzchu mamy obsmażoną, należy je przełożyć do rękawa do pieczenia.
  2. W rękaw wlewamy około 1,5 łyżki oleju i wsypujemy sól kuchenną oraz suszony rozmaryn oraz przyprawę włoską. Potrząsamy rękawem aby równomiernie rozprowadzić przyprawy na ziemniakach. Zamykamy rękaw i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 35 minut w tej samej temperaturze.
  3. Kiedy będą już miękkie wykładamy na talerz i posypujemy solą gruboziarnistą.

Sposób przygotowania: pyszne ziemniaki

Pieczone ziemniaki – dodatkowe informacje

Doskonale smakują z kurczakiem z rękawa, żeberkami, zrazami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszne tiramisu w szklance
Następny przepis: Pyszny Ananasowiec z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode