Pieczone skrzydełka z ziemniakami
Pieczone skrzydełka z ziemniakami to przepis, który łączy w sobie dwie uniwersalne i lubiane potrawy. Ten tradycyjny, rodzinny obiad przenosi nas do czasów, gdy razem z najbliższymi siedzimy przy dużej, drewnianej kuchennej stołówce. To ciepłe, smaczne danie wyposażone jest w bogactwo smaków i aromatów, które z pewnością pobudzą twoje zmysły. To świetna, sycąca potrawa, która jest równie dobra na co dzień, jak i na specjalne okazje. Delikatność skrzydełek i solidny smak ziemniaków to optymalne połączenie dla osób ceniących sobie klasyczne, domowe smaki. Warto podać je z dowolnym, ulubionym sosem.
admin
Składniki:
- skrzydełka pieczone:
- skrzydełka kurczaka (10 sztuk)
- sól
- pieprz
- marynata:
- 250 ml maślanki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu
- szczypta soli
- pieczone ziemniaki:
- 70 dag ziemniaków
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki curry
- ok. 2 łyżek oleju
- suroówka:
- 3 pomidory
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- kilka piórek cebuli
- sól
- pieprz
Przygotowanie pieczonych skrzydełek z ziemniakami
- Skrzydełka pieczone:
Skrzydełka umyć, oczyścić, osolić, opieprzyć i odstawić. Maślankę przelać do naczynia do marynowania. Do maślanki dodać roztarty czosnek, pieprz, słodką i ostrą paprykę, kurkumę, sól i wszystko razem wymieszać. Skrzydełka włożyć do marynaty i odstawić. Po 2-4 godzinach przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 180oC z funkcją termoobiegu ok. 40 minut na środkowym poziomie piekarnika (podany czas uwzględnia nagrzewanie się piekarnika). - Pieczone ziemniaki:
Ziemniaki obrać, umyć i w zależności od wielkości pokroić na ćwiartki bądź ósemki. Przełożyć do garnka, osolić i zalać gorącą wodą. Gotować ok. 10 minut, odcedzić i odparować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, doprawić słodką i ostrą papryką, pieprzem, bazylią, tymiankiem, curry i wymieszać. Skropić olejem. Piec w temperaturze 180oC z funkcją termoobiegu przez ok. 40 minut na środkowym poziomie piekarnika (podany czas uwzględnia nagrzewanie się piekarnika). W trakcie pieczenia ziemniaki przemieszać. - Surówka:
Pomidory umyć i pokroić w ósemki. Majonez wymieszać z czosnkiem. Pomidory doprawić solą i pieprzem i przyozdobić cebulą i majonezem.
Skrzydełka pieczone z ziemniakami.
Pieczone skrzydełka z ziemniakami – dodatkowe informacje
*osobiście usuwam ze skrzydełek większość skóry, bo po prostu tak lubię
**skrzydełka i ziemniaki piekę w tym samym czasie w dwóch osobnych naczyniach na jednym poziomie piekarnika
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone skrzydła indycze
Następny przepis: Pieczone śliwki w boczku z sosem czosnkowym