Pieczone skrzydełka z ziemniakami

Pieczone skrzydełka z ziemniakami

Pieczone skrzydełka z ziemniakami to przepis, który łączy w sobie dwie uniwersalne i lubiane potrawy. Ten tradycyjny, rodzinny obiad przenosi nas do czasów, gdy razem z najbliższymi siedzimy przy dużej, drewnianej kuchennej stołówce. To ciepłe, smaczne danie wyposażone jest w bogactwo smaków i aromatów, które z pewnością pobudzą twoje zmysły. To świetna, sycąca potrawa, która jest równie dobra na co dzień, jak i na specjalne okazje. Delikatność skrzydełek i solidny smak ziemniaków to optymalne połączenie dla osób ceniących sobie klasyczne, domowe smaki. Warto podać je z dowolnym, ulubionym sosem.

Składniki:

  • skrzydełka pieczone:
  • skrzydełka kurczaka (10 sztuk)
  • sól
  • pieprz
  • marynata:
  • 250 ml maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta soli
  • pieczone ziemniaki:
  • 70 dag ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki curry
  • ok. 2 łyżek oleju
  • suroówka:
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka piórek cebuli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie pieczonych skrzydełek z ziemniakami

  1. Skrzydełka pieczone:
    Skrzydełka umyć, oczyścić, osolić, opieprzyć i odstawić. Maślankę przelać do naczynia do marynowania. Do maślanki dodać roztarty czosnek, pieprz, słodką i ostrą paprykę, kurkumę, sól i wszystko razem wymieszać. Skrzydełka włożyć do marynaty i odstawić. Po 2-4 godzinach przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 180oC z funkcją termoobiegu ok. 40 minut na środkowym poziomie piekarnika (podany czas uwzględnia nagrzewanie się piekarnika).
  2. Pieczone ziemniaki:
    Ziemniaki obrać, umyć i w zależności od wielkości pokroić na ćwiartki bądź ósemki. Przełożyć do garnka, osolić i zalać gorącą wodą. Gotować ok. 10 minut, odcedzić i odparować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, doprawić słodką i ostrą papryką, pieprzem, bazylią, tymiankiem, curry i wymieszać. Skropić olejem. Piec w temperaturze 180oC z funkcją termoobiegu przez ok. 40 minut na środkowym poziomie piekarnika (podany czas uwzględnia nagrzewanie się piekarnika). W trakcie pieczenia ziemniaki przemieszać.
  3. Surówka:
    Pomidory umyć i pokroić w ósemki. Majonez wymieszać z czosnkiem. Pomidory doprawić solą i pieprzem i przyozdobić cebulą i majonezem.

Skrzydełka pieczone z ziemniakami.

Pieczone skrzydełka z ziemniakami – dodatkowe informacje

*osobiście usuwam ze skrzydełek większość skóry, bo po prostu tak lubię

**skrzydełka i ziemniaki piekę w tym samym czasie w dwóch osobnych naczyniach na jednym poziomie piekarnika


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone skrzydła indycze
Następny przepis: Pieczone śliwki w boczku z sosem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode