Pieczone sajgonki

Pieczone sajgonki

Czy jesteś fanem azjatyckiej kuchni? Pieczone sajgonki to przysmak, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. Nietypowa dla naszej kuchni mieszanka składników sprawa, że ten przepis jest tak niezwykły. Sajgonki pieczone w piekarniku to doskonała propozycja na przekąskę, ale i również na pełnowartościowy posiłek. Co ważne, wersja pieczona jest zdrowsza od smażonej! Jeśli szukasz interesujących pomysłów na danie, które zaskoczy gości na imprezie, oto propozycja specjalnie dla Ciebie. Zapraszam do przygotowania smacznych i chrupiących sajgonek z piekarnika. Zaskocz swoich bliskich nowym smakiem i aromatem kuchni dalekiego wschodu.

Składniki:

  • 14 listków papieru ryżowego o średnicy 16 cm
  • 1 filet z kurczaka (300 g)
  • 1/2 czerwonej papryki (60 g)
  • 1/2 marchewki (85 g)
  • 1/2 średniej cukinii (160 g)
  • garść grzybów mun (10 g)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chili
  • przyprawa corma curry

Pieczone sajgonki – jak zrobić?

  1. Grzyby mun zalać wrzątkiem i zostawić do spęcznienia. Paprykę, marchewkę i cukinię pokroić w słupki, grzyby mun w paski. Wrzucić na patelnię, polać sosem sojowym i podsmażyć. Fileta z kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawą curry i obsmażyć na suchej patelni.
  2. Papier ryżowy namoczyć i na każdy listek nakładać po łyżce warzyw i kawałku kurczaka, zawijać jak krokiety.
  3. Sajgonki ułożyć na blaszce, piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, obrócić i piec jeszcze 10 minut.

Podawać z sosem sojowym. Smacznego 🙂

Pieczone sajgonki – dodatkowe informacje

7 sajgonek pieczonych w piekarniku to 355 kcal. Węglowodany wynoszą 40 g, tłuszcz 1,8 g, a białko 39,9 g.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone pulpeciki
Następny przepis: Pieczone skrzydła indycze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode