Pieczone gęsie udka z jabłkami
Składniki:
- 2 udko z gęsi (około 1-1,2kg)
- 1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
- 2 jabłka (antonówka, bojken)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, tymianek, majeranek
- 2 gałązki rozmarynu
Pieczone gęsie udka z jabłkami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą (ok 1 łyżeczki), oprószyć pieprzem, ziołami, obłożyć kawałkami czosnku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlać sok jabłkowy, ułożyć udka skórą do dołu, przykryć przykrywką i wstawić do ciepłego piekarnika. Piec 2 godziny w temp. 120stC, następnie udka odwrócić, wetknąć w każde gałązkę rozmarynu i piec jeszcze 1,5 godziny. Po tym czasie przykrywkę zdjąć, do naczynia włożyć przekrojone na pół jabłka, zwiększyć temperaturę do 180stC i piec 30 minut. Skórka powinna ładnie się zarumienić, a tłuszcz wytopić. Pysznie smakują podane z duszoną kapustą ze śliwkami i grzybami.
Smacznego!
Pieczone gęsie udka z jabłkami – dodatkowe informacje
wytopiony tłuszcz zbieram i przelewam od słoiczka, przechowuję w lodówce, wykorzystuję do innych potraw.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone buraczki w folii
Następny przepis: Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem