Pieczone gęsie udka z jabłkami

Pieczone gęsie udka z jabłkami

Przepis na pieczone udka z gęsi z jabłkami to absolutny klasyk kuchni domowej, który wprowadza na stół prawdziwie jesienne smaki. Jest to danie, które zawsze wzbudza zachwyt i pojawia się na wielu świątecznych stołach. Gęsie udka, starannie przyrządzone i doskonale doprawione, są chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie niesamowicie soczyste w środku. Dodatek jabłek podkreśla wyjątkowy, lekko dziki smak gęsiny, dodając do niego nieco słodyczy. Ten przepis jest idealny zarówno na rodzinne obiady, jak i wyjątkowe okazje. Gotowanie nigdy nie było tak proste i smaczne! Przepis na gęsie udka z jabłkami to propozycja dla tych, którzy cenią tradycyjne, naturalne składniki.

Składniki:

  • 2 udko z gęsi (około 1-1,2kg)
  • 1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
  • 2 jabłka (antonówka, bojken)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek
  • 2 gałązki rozmarynu

Pieczone gęsie udka z jabłkami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą (ok 1 łyżeczki), oprószyć pieprzem, ziołami, obłożyć kawałkami czosnku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlać sok jabłkowy, ułożyć udka skórą do dołu, przykryć przykrywką i wstawić do ciepłego piekarnika. Piec 2 godziny w temp. 120stC, następnie udka odwrócić, wetknąć w każde gałązkę rozmarynu i piec jeszcze 1,5 godziny. Po tym czasie przykrywkę zdjąć, do naczynia włożyć przekrojone na pół jabłka, zwiększyć temperaturę do 180stC i piec 30 minut. Skórka powinna ładnie się zarumienić, a tłuszcz wytopić. Pysznie smakują podane z duszoną kapustą ze śliwkami i grzybami.

Smacznego!

Pieczone gęsie udka z jabłkami – dodatkowe informacje

wytopiony tłuszcz zbieram i przelewam od słoiczka, przechowuję w lodówce, wykorzystuję do innych potraw.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone buraczki w folii
Następny przepis: Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode