Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem
Pizzasowanie filety z dorsza to radosne doświadczenie dla każdego miłośnika kuchni morskiej. Prezentujemy przepis, który wzbogaca smak delikatnego mięsa dorsza poprzez owinięcie go w chrupki boczek oraz podanie go z aromatyczną cebulą i soczystym pomidorem. To propozycja na smaczne i proste danie, które z pewnością zdobędzie serca wielu smakoszy. Szczególnie polecane jest dla osób, które cenią sobie zdrową dietę. Ożywcze pieczone filety z dorsza, bogate w kwasy omega-3, będą wspaniałym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.
admin
Składniki:
- 800g filetów z dorsza
- 1 łyżka masła
- 4 pomidory
- 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 50g tłustego boczku
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
- łyżka bułki tartej
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Opłukaną rybę osuszyć, podzielić na 4 porcje. Porcję ryby ułożyć blisko siebie w wysmarowanej masłem brytfannie. Pomidory naciąć na krzyż i ułożyć pomiędzy kawałkami ryby.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, na chrupko. Obraną cebulkę pokroić w kostkę, czosnek rozdrobnić i dodać do boczku.
- Boczek, cebulkę i czosnek przyprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i pietruszkę. Wszystkie składniki krótko podsmażyć i rozłożyć na rybie i pomidorach.
- Brytfannę przykryć, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec od 25 do 30 minut. Brytfannę przykryć pergaminem, wysmarowanym od spodu tłuszczem.
Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem – dodatkowe informacje
Rybę najlepiej podawać z ziemniakami ugotowanymi na parze. Frytki nie są zalecane w tym przepisie, ponieważ danie już samo w sobie jest troszkę tłuste. Poza tym, z ziemniaczkami smakuje dużo, dużo lepiej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone gęsie udka z jabłkami
Następny przepis: Pieczone jabłka z domową konfiturą