Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem

Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem

Pizzasowanie filety z dorsza to radosne doświadczenie dla każdego miłośnika kuchni morskiej. Prezentujemy przepis, który wzbogaca smak delikatnego mięsa dorsza poprzez owinięcie go w chrupki boczek oraz podanie go z aromatyczną cebulą i soczystym pomidorem. To propozycja na smaczne i proste danie, które z pewnością zdobędzie serca wielu smakoszy. Szczególnie polecane jest dla osób, które cenią sobie zdrową dietę. Ożywcze pieczone filety z dorsza, bogate w kwasy omega-3, będą wspaniałym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.

Składniki:

  • 800g filetów z dorsza
  • 1 łyżka masła
  • 4 pomidory
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g tłustego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
  • łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Opłukaną rybę osuszyć, podzielić na 4 porcje. Porcję ryby ułożyć blisko siebie w wysmarowanej masłem brytfannie. Pomidory naciąć na krzyż i ułożyć pomiędzy kawałkami ryby.
  2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, na chrupko. Obraną cebulkę pokroić w kostkę, czosnek rozdrobnić i dodać do boczku.
  3. Boczek, cebulkę i czosnek przyprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i pietruszkę. Wszystkie składniki krótko podsmażyć i rozłożyć na rybie i pomidorach.
  4. Brytfannę przykryć, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec od 25 do 30 minut. Brytfannę przykryć pergaminem, wysmarowanym od spodu tłuszczem.

Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem – dodatkowe informacje

Rybę najlepiej podawać z ziemniakami ugotowanymi na parze. Frytki nie są zalecane w tym przepisie, ponieważ danie już samo w sobie jest troszkę tłuste. Poza tym, z ziemniaczkami smakuje dużo, dużo lepiej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone gęsie udka z jabłkami
Następny przepis: Pieczone jabłka z domową konfiturą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode