Pieczona wołowina w powidłach

Pieczona wołowina w powidłach

Pieczona wołowina w powidłach to wyjątkowe połączenie zarówno wytrawnych, jak i słodkich smaków. Wołowina, doskonale doprawiona i pieczona do idealnej kruchości, połączona jest tutaj z słodkim twistem – powidłami. Ten wyjątkowy przepis na pieczoną wołowinę przypomni ci o domowych obiadach z dzieciństwa, jednocześnie wprowadzając do nich innowacyjne elementy. Najlepiej podawać go z klasycznymi dodatkami – ziemniakami, warzywami czy aromatycznymi sosami. Zapewniamy, że ta pieczona wołowina wprowadzi nową, odświeżającą nutę na twój domowy, rodzinny stół.

Składniki:

  • ok. 1 kg mięsa wołowego bez kości
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
  • przyprawy: sól, pieprz, po łyżce: słodkiej papryki, papryki wędzonej, oregano, bazylia, mała szczypta chili

Pieczona wołowina w powidłach – jak zrobić?

  1. Puszkę pomidorów należy wymieszać z miodem, sosami, octem oraz powidłami. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami. Mięso marynujemy ok. 12h w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 140 st. C. Mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wołowiny kroimy duże plastry cebuli i pieczemy wszystko w rękawie ok. 6h.

Pieczona wołowina w powidłach – dodatkowe informacje

Otrzymany sos z mięsa możemy zlać do małego rondla i zagęścić go łyżką mąki wymieszanej w łyżce jogurtu greckiego i zagotować. Podawać z kaszą, ziemniakami bądź kluskami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIECZONA RZODKIEW W DUECIE
Następny przepis: pieczona wieprzowina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode