PIECZONA RZODKIEW W DUECIE
Pieczeń to danie kojarzące nam się zazwyczaj z mięsem, jednak dziś przygotowaliśmy dla Was coś zupełnie innego. Nasza pieczona rzodkiew w duecie to propozycja dla osób, które chciałyby eksperymentować ze smakami. Ten przepis łączy w sobie prostotę, oryginalność i przede wszystkim – smak. Pieczona rzodkiew nabiera zupełnie innego charakteru – staje się delikatniejsza, ale nie traci swojej chrupkości. Stąd nazwa „w duecie” – jednym z głównych elementów dania jest bowiem rzodkiew, która po upieczeniu zmienia swoją strukturę. Alternatywa dla tradycyjnej surówki, która doda kolorytu każdemu posiłkowi. Nie bójcie się eksperymentować w kuchni – spróbujcie pieczonej rzodkiewki!
admin
Składniki:
- 1 duża biała rzodkiew
- kilka małych marchewek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka oliwy
Pieczona rzodkiew w duecie – jak zrobić?
- Marchewki i rzodkiew obrać ze skóry. Marchewkę pokroić jak frytki a rzodkiew w dość grube półksiężyce.
- Pokrojone warzywa skropić oliwą i wymieszać, aby wszędzie ona dotarła. Następnie obsypać ziołami i ułożyć na blasze tak, aby żaden kawałek warzywa nie był przykryty drugim – muszą mieć miejsce, żeby dobrze się zapiekły.
- Piec w 200 stopniach przez 40 minut.
PIECZONA RZODKIEW W DUECIE – dodatkowe informacje
Podawać jako samodzielne danie, lub dodatek do mięsa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczona polędwiczka z sarny w musztardzie francuskiej
Następny przepis: Pieczona wołowina w powidłach