PIECZONA RZODKIEW W DUECIE

PIECZONA RZODKIEW W DUECIE

Pieczeń to danie kojarzące nam się zazwyczaj z mięsem, jednak dziś przygotowaliśmy dla Was coś zupełnie innego. Nasza pieczona rzodkiew w duecie to propozycja dla osób, które chciałyby eksperymentować ze smakami. Ten przepis łączy w sobie prostotę, oryginalność i przede wszystkim – smak. Pieczona rzodkiew nabiera zupełnie innego charakteru – staje się delikatniejsza, ale nie traci swojej chrupkości. Stąd nazwa „w duecie” – jednym z głównych elementów dania jest bowiem rzodkiew, która po upieczeniu zmienia swoją strukturę. Alternatywa dla tradycyjnej surówki, która doda kolorytu każdemu posiłkowi. Nie bójcie się eksperymentować w kuchni – spróbujcie pieczonej rzodkiewki!

Składniki:

  • 1 duża biała rzodkiew
  • kilka małych marchewek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oliwy

Pieczona rzodkiew w duecie – jak zrobić?

  1. Marchewki i rzodkiew obrać ze skóry. Marchewkę pokroić jak frytki a rzodkiew w dość grube półksiężyce.
  2. Pokrojone warzywa skropić oliwą i wymieszać, aby wszędzie ona dotarła. Następnie obsypać ziołami i ułożyć na blasze tak, aby żaden kawałek warzywa nie był przykryty drugim – muszą mieć miejsce, żeby dobrze się zapiekły.
  3. Piec w 200 stopniach przez 40 minut.

PIECZONA RZODKIEW W DUECIE – dodatkowe informacje

Podawać jako samodzielne danie, lub dodatek do mięsa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczona polędwiczka z sarny w musztardzie francuskiej
Następny przepis: Pieczona wołowina w powidłach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode