pieczona wieprzowina

pieczona wieprzowina

Podziel się rozkoszą kulinarną z najbliższymi, przygotowując aromatyczną, soczystą pieczoną wieprzowinę. To tradycyjne danie będzie pięknym dodatkiem do każdego obiadu rodziennego, świątecznego lub na specjalną okazję. Przygotowane z najwyższej jakości składników, pieczeń nabiera głębokiego, złożonego smaku, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ciesz się mięsem o kruszącej się konsystencji, które rozpływa się w ustach. Doskonałe do podania ze świeżymi warzywami, pysznymi ziemniakami czy sałatką. Zapraszamy do odkrywania tajników przygotowania idealnej pieczeni wieprzowej.

Składniki:

  • wieprzowina – mięsień „kulka” o wadze około 1,2 kg
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • Marynata:
  • szklanka wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka tymianku
  • 100 ml octu winnego
  • sól, pieprz

Pieczona wieprzowina – jak zrobić?

  1. 1. Cebulę, marchew, czosnek zalej wodą i gotuj przez 10 minut.
  2. 2. Pod koniec gotowania dodaj gałązkę tymianku.
  3. 3. Odcedź warzywa, wystudź wywar, dodaj ocet winny.
  4. 4. Mięso posól i popieprz, ułóż w dopasowanej misce.
  5. 5. Zalej przygotowaną marynatą i umieść przykryte w lodówce.
  6. 6. Marynuj przez 24 godziny obracając co kilka godzin.
  7. 7. W dniu pieczenia mięsa pokrój drobno 1 cebulę.
  8. 8. Mięso wyjmij z marynaty, obsmaż krótko na gorącym oleju.
  9. 9. Włóż do rękawa do pieczenia, dodaj pokrojoną cebulę, zamknij rękaw.
  10. 10. Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 2 godziny.
  11. 11. Po wystudzeniu wyjmij z rękawa.
  12. 12. Powstały sos przelej do garnuszka i odparuj – wykorzystaj do polania mięsa.

xxxx – dodatkowe informacje

Pieczona wieprzowina. 13. krojone mięso w duże plastry podaj na ciepło z makaronem, sosem i dowolną surówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczona wołowina w powidłach
Następny przepis: Pieczone bataty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode