Pieczona łopatka w pikantnej marynacie.
Pieczeń z łopatki wieprzowej jest tradycyjnym daniem, które zwykle gości na naszych stołach podczas specjalnych okazji. W tym przepisie przygotujemy łopatkę w nieco odmienny, ale równie smakowity sposób – marynowaną w pikantnej mieszance składników, która nadaje mięsu wyjątkowy smak i aromat. Marynowanie łopatki wieprzowej to proces, który wymaga czasu, ale dzięki temu mięso jest niezwykle soczyste i pełne smaku. Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiednich składników do marynaty, które podkreślą smak mięsa. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na pieczoną łopatkę w pikantnej marynacie!
admin
Składniki:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 4 ząbki czosnku
- Marynata:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- Po 1 łyżeczce: estragonu, ziół prowansalskich i tymianku
- czarny pieprz (do smaku)
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1/2 łyżki przyprawy do grilla
Pieczona łopatka w pikantnej marynacie – jak zrobić?
- Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia, nakłuwamy kilkukrotnie ostrym nożem. W nacięcia wkładamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Składniki marynaty łączymy ze sobą i wlewamy do mięsa, dokładnie je nacierając. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 15 min. w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny i 30 minut.
- Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając mięso wytopionym sosem.
- Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na około 15 min. do przestygnięcia.
xxxx – dodatkowe informacje
Mięso musi być świeże, odpowiednio zamarynowane, powinno leżakować w lodówce minimum przez noc. Na każdy kilogram mięsa przypada 1 godzina pieczenia. Po upieczeniu musi odpocząć przez 15 minut, dzięki czemu będzie kruche i soczyste. Zamiast łopatki można użyć schab.