PIECZONA KACZKA

PIECZONA KACZKA

Szukasz przepisu na tą doskonałą, soczystą pieczoną kaczkę na obiad? Zapraszam do zapoznania się z naszą propozycją kaczki, pieczonej w całości, bez nadzienia. To receptura prosta w wykonaniu, ale gwarantująca niesamowite rezultaty – doskonałość w każdym gryzie. Wykorzystując tradycyjne przyprawy, uzyskujemy smak, który przeniesie Cię z powrotem do staropolskiej kuchni. Dowiesz się także, czy kaczkę piecze się pod przykryciem, jak ją właściwie przyrządzić, przyprawić, a także czym ją natrzeć. Promujemy tu przede wszystkim naturalność i prostotę, które idą w parze z wyjątkowym smakiem, jaki z pewnością zaoferuje Ci pieczona kaczka.

Składniki:

  • kaczka w całości (wypatroszona i gotowa do pieczenia)
  • 1 główka czosnku – do natarcia mięsa i do środka
  • 1 łyżka masła – do środka
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego (więcej, jeśli pasta przyprawowa będzie za gęsta)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki
  • do podlania:
  • szklanka (o poj. 200 ml) wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Pieczona kaczka – jak zrobić?

  1. Kaczkę umyć i oczyścić papierowym ręcznikiem. W miski wlać olej rzepakowy i dodać sól, majeranek, pieprz oraz paprykę. Dobrze wymieszać, a jeśli pasta przyprawowa jest zbyt gęsta, dodać trochę więcej oleju rzepakowego.
  2. Główkę czosnku przekroić na pół i natrzeć nią kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Następnie nacierać mięso przygotowaną pastą przyprawową, również z zewnątrz i wewnątrz.
  3. Do wnętrza kaczki włożyć czosnek i masło. Przenieść mięso do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Wyjąć kaczkę z lodówki i ułożyć ją piersiami do dołu w naczyniu. Na dno naczynia wlać wodę, olej rzepakowy oraz masło i delikatnie wpuścić je pod kaczkę. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec kaczkę przez 2 godziny, podnosząc pokrywkę co 10-15 minut i polewając mięso sosem z dna naczynia.

Słowa kluczowe: kaczka pieczona cała, pieczenie kaczki w całości, pyszna kaczka, czy kaczke piecze sie pod przykryciem, kaczka pieczona soczysta, przyrządzanie kaczki, przyrządzenie kaczki, czym faszerować kaczkę, kaczka po staropolsku przepis, www.skutecznie.tv ciasto drozdzowe, kaczka jak przygotować, przepis na soczystą kaczkę, kaczka na obiad przepisy, soczysta kaczka, kaczka pieczona bez nadzienia, czym natrzeć kaczkę, kaczka jak przyrządzić, kaczka pieczona przyprawy, kaczka pieczona prosty przepis, czy kaczkę piec pod przykryciem, kaczka jak zrobic, kaczka z piekarnika przepis, kaczka pieczona w całości, jak przygotować kaczkę, faszerowanie kaczki, kaczka na obiad, kaczka pieczona przepisy, kaczka pieczona przepis, czym przyprawić kaczkę, przepis na pieczoną kaczkę, pieczenie kaczki w piekarniku, jak przyrządzić kaczkę, jak przyprawić kaczkę, pieczenie kaczki przepis, pieczenie kaczki, kaczka pieczona w piekarniku, jak upiec kaczkę, kaczka przepis, przepis na kaczkę, kaczka z piekarnika, kaczka pieczona w całości

PIECZONA KACZKA – dodatkowe informacje

Gotową kaczkę wyjmuję na półmisek piersiami do dołu i przykrywam folią aluminiową. Po odczekaniu 10-15 minut (gdy soki uspokoją się) porcjuję mięso.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczona dynia z warzywami
Następny przepis: Pieczona kaczka faszerowana wątróbką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode