Pieczona dynia z warzywami
Chociaż dynia kojarzy nam się najczęściej z Halloween i zupą krem, to warto pamiętać, że doskonale sprawdza się również jako składnik dania obiadowego. Pieczona dynia z warzywami to propozycja, którą warto wypróbować nie tylko jesienią. Delikatne mięso dyni, połączone z ulubionymi warzywami, piecze się we własnym soku, co pozwala zachować ich naturalny smak oraz cenne składniki odżywcze. Początkowo lekko chrupiące, z czasem stają się miękkie i delikatnie słodkawe. Pieczona dynia z warzywami to danie, które pokocha cała rodzina. A jej przygotowanie jest proste, szybkie i nie wymaga specjalistycznej wiedzy.
admin
Składniki:
- szklanka dyni pokrojonej w kostkę
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 małej cukinii
- 4 małe ziemniaki pokrojone w grubą kostkę
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej papryki
- natka pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- sól, pieprz ziołowy, tymianek, kminek i przyprawa do kurczaka
- 2 ćwiartki z kurczaka
Pieczona dynia z warzywami – jak zrobić?
-
1.
Blaszkę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, na którą wsypujemy cukinię, cebulę, paprykę (wszystko pokrojone w grubą kostkę), dodajemy pomidorki koktajlowe oraz czosnek w łupinkach. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. -
2.
Dodajemy dynię, ziemniaki i wszystko posypujemy kminkiem. Skrapiamy olejem i wszystko razem mieszamy. Ćwiartki z kurczaka myjemy, osuszamy i doprawiamy przyprawą do kurczaka. Układamy na blaszce do pieczenia. -
3.
Warzywa i kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut, co jakiś czas mieszając pieczone warzywa. -
4.
Po upieczeniu wszystko posypujemy świeżą natką pietruszki.
Pieczona dynia z warzywami – dodatkowe informacje
Skład warzywnej mieszanki można sobie komponować według własnych upodobań.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pieczona dynia z mięsem mielonym i sosem beszamelowym na oleju kokosowym
Następny przepis: PIECZONA KACZKA