pieczona dynia z mięsem mielonym i sosem beszamelowym na oleju kokosowym
Dynia zapiekana z mięsem mielonym to doskonały pomysł na aromatyczną, jesienno-zimową potrawę. Ciepło dyni idealnie komponuje się z bogatym smakiem mięsa, a dodatek sosu beszamelowego na oleju kokosowym dodaje całości delikatności i oryginalnego smaku. Ten przepis jest doskonały dla tych, którzy cenią sobie kreatywne podejście do kuchni, a jednocześnie szukają prostych i satysfakcjonujących dań. Niezależnie od tego, czy zapraszasz gości na kolację, czy po prostu chcesz zaskoczyć rodzinę nowym daniem, pieczona dynia z mięsem mielonym i sosem beszamelowym na oleju kokosowym, na pewno przypadnie wszystkim do gustu.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy dyni
- 3/4 kilograma mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżka oregano
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej kokosowy
- oliwa
- sos: 3 szklanki mleka, 1 czubata łyżka masła, 2 czubate łyżki mąki pszennej, starta gałka muszkatołowa, sól kłodawska, pieprz
- do posypania: starty żółty ser
Pieczona dynia z mięsem mielonym i sosem beszamelowym na oleju kokosowym – jak zrobić?
- Dynię obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę, naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym i wkładamy do niego pokrojoną dynię, skrapiamy ją odrobiną oliwy.
- Na patelni, na oleju kokosowym smażymy posiatkowaną cebulę oraz pokrojone w plasterki 4 ząbki czosnku ok. 6min.
- Następnie dodajemy na patelnię mięso mielone wraz z przyprawami (kminek, oregano, sól, pieprz), smażymy aż mięso zmieni kolor, cały czas rozdrabniając, aby nie powstały duże grudki. Na koniec smażenia dodajemy pół szklanki wody oraz ok. 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Czekamy aż na małym ogniu płyn trochę odparuje (tak, aby zostało go niewiele).
- Do naczynia żaroodpornego z dynią dodajemy usmażone mięso, wszystko mieszamy ze sobą.
- Przygotowujemy sos. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy, aby nie powstały grudki. Zestawiamy z ognia dodajemy mleko, sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową i mieszamy. Ponownie wstawiamy na średni ogień i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
- Dynię z mięsem polewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. 40min, aż dynia będzie miękka, na koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy na ok. 5 min pieczenia do piekarnika.
pieczona dynia z mięsem mielonym i sosem beszamelowym na oleju kokosowym – dodatkowe informacje
smażenie na oleju kokosowym, naczynie żaroodporne wysmarowane również olejem kokosowym, zamiast soli jodowanej sól kłodawska, najlepsza dynia to ta najbardziej pomarańczowa:)