pieczona dynia z mięsem mielonym i sosem beszamelowym na oleju kokosowym

pieczona dynia z mięsem mielonym i sosem beszamelowym na oleju kokosowym

Dynia zapiekana z mięsem mielonym to doskonały pomysł na aromatyczną, jesienno-zimową potrawę. Ciepło dyni idealnie komponuje się z bogatym smakiem mięsa, a dodatek sosu beszamelowego na oleju kokosowym dodaje całości delikatności i oryginalnego smaku. Ten przepis jest doskonały dla tych, którzy cenią sobie kreatywne podejście do kuchni, a jednocześnie szukają prostych i satysfakcjonujących dań. Niezależnie od tego, czy zapraszasz gości na kolację, czy po prostu chcesz zaskoczyć rodzinę nowym daniem, pieczona dynia z mięsem mielonym i sosem beszamelowym na oleju kokosowym, na pewno przypadnie wszystkim do gustu.

Składniki:

  • 2 kilogramy dyni
  • 3/4 kilograma mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka oregano
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej kokosowy
  • oliwa
  • sos: 3 szklanki mleka, 1 czubata łyżka masła, 2 czubate łyżki mąki pszennej, starta gałka muszkatołowa, sól kłodawska, pieprz
  • do posypania: starty żółty ser

Pieczona dynia z mięsem mielonym i sosem beszamelowym na oleju kokosowym – jak zrobić?

  1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę, naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym i wkładamy do niego pokrojoną dynię, skrapiamy ją odrobiną oliwy.
  2. Na patelni, na oleju kokosowym smażymy posiatkowaną cebulę oraz pokrojone w plasterki 4 ząbki czosnku ok. 6min.
  3. Następnie dodajemy na patelnię mięso mielone wraz z przyprawami (kminek, oregano, sól, pieprz), smażymy aż mięso zmieni kolor, cały czas rozdrabniając, aby nie powstały duże grudki. Na koniec smażenia dodajemy pół szklanki wody oraz ok. 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Czekamy aż na małym ogniu płyn trochę odparuje (tak, aby zostało go niewiele).
  4. Do naczynia żaroodpornego z dynią dodajemy usmażone mięso, wszystko mieszamy ze sobą.
  5. Przygotowujemy sos. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy, aby nie powstały grudki. Zestawiamy z ognia dodajemy mleko, sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową i mieszamy. Ponownie wstawiamy na średni ogień i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
  6. Dynię z mięsem polewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. 40min, aż dynia będzie miękka, na koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy na ok. 5 min pieczenia do piekarnika.

pieczona dynia z mięsem mielonym i sosem beszamelowym na oleju kokosowym – dodatkowe informacje

smażenie na oleju kokosowym, naczynie żaroodporne wysmarowane również olejem kokosowym, zamiast soli jodowanej sól kłodawska, najlepsza dynia to ta najbardziej pomarańczowa:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczona Cebula
Następny przepis: Pieczona dynia z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode