Pieczeń z mielonej karkówki z koperkiem

Pieczeń z mielonej karkówki z koperkiem

Przygotuj się na wyjątkowy smak pieczeni z mielonej karkówki z koperkiem, doskonały pomysł na niedzielny obiad. Używamy tu karkówkę, która jest delikatna i soczysta, doskonale komponując się ze świeżym koperkiem. Jest to wyrazisty i aromatyczny dodatek, który nadaje potrawie charakteru. Ten przepis to połączenie tradycji i dostępności składników, a pieczona karkówka z koperkiem to danie, które zawsze zachwyca smakiem. Szczególnie polecamy ten przepis wszystkim miłośnikom mięsnych dań, które pragną odkryć nowe, pyszne kombinacje smaków. Przygotowanie tego dania to czysta przyjemność, a efekt końcowy z pewnością zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 900 g mielonej karkówki
  • 1 mała cebula
  • 3 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • ok. 3 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kebabu
  • suszony mielony czosnek

Pieczeń z karkówki z koperkiem – jak zrobić?

1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia. Studzimy i dodajemy do mięsa wraz z jajkami, posiekanym koperkiem i przyprawami. Dokładnie mieszamy, wlewamy ok. 1/3 szklanki zimnej wody i wyrabiamy, aż masa mięsna wchłonie wodę. Wówczas stopniowo wsypujemy bułkę tartą i mieszamy aż do uzyskania właściwej gęstości masy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

2. Masę mięsną przekładamy do keksówki o wymiarach 25cm x 12cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni. Pieczemy 60 minut. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z foremki i schładzamy w lodówce. Dobrze schłodzoną pieczeń kroimy w plastry i podajemy jako wędlinę.

Pieczeń z mielonej karkówki z koperkiem – dodatkowe informacje

Pieczeń z mielonej karkówki z koperkiem możemy też podać na ciepło z dodatkiem ziemniaków i dowolnej surówki. Gorąca pieczeń przy krojeniu może się rozpadać. Najlepiej schłodzić ją, pokroić na grubsze plastry i podgrzać je na patelni lub w piekarniku.

Zamiast przyprawy do kebabu można użyć innej mieszanki przypraw. Karkówkę można zastąpić innym mięsem mielonym, np. łopatką wieprzową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczeń z łosia na kanapki lub do ziemniaków
Następny przepis: Pieczeń zapiekana w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode