Pieczeń z mielonej karkówki z koperkiem
Składniki:
- 900 g mielonej karkówki
- 1 mała cebula
- 3 jajka
- 1 pęczek koperku
- ok. 3 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- przyprawa do kebabu
- suszony mielony czosnek
Pieczeń z karkówki z koperkiem – jak zrobić?
1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia. Studzimy i dodajemy do mięsa wraz z jajkami, posiekanym koperkiem i przyprawami. Dokładnie mieszamy, wlewamy ok. 1/3 szklanki zimnej wody i wyrabiamy, aż masa mięsna wchłonie wodę. Wówczas stopniowo wsypujemy bułkę tartą i mieszamy aż do uzyskania właściwej gęstości masy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
2. Masę mięsną przekładamy do keksówki o wymiarach 25cm x 12cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni. Pieczemy 60 minut. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z foremki i schładzamy w lodówce. Dobrze schłodzoną pieczeń kroimy w plastry i podajemy jako wędlinę.
Pieczeń z mielonej karkówki z koperkiem – dodatkowe informacje
Pieczeń z mielonej karkówki z koperkiem możemy też podać na ciepło z dodatkiem ziemniaków i dowolnej surówki. Gorąca pieczeń przy krojeniu może się rozpadać. Najlepiej schłodzić ją, pokroić na grubsze plastry i podgrzać je na patelni lub w piekarniku.
Zamiast przyprawy do kebabu można użyć innej mieszanki przypraw. Karkówkę można zastąpić innym mięsem mielonym, np. łopatką wieprzową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczeń z łosia na kanapki lub do ziemniaków
Następny przepis: Pieczeń zapiekana w sosie pomidorowym