Pieczeń rzymska z sosem musztardowym

Pieczeń rzymska z sosem musztardowym

Pieczeń rzymska z sosem musztardowym to tradycyjne danie o bogatym, nasyconym smaku, które sprawdzi się na każdej rodzinnej uroczystości, jak i na niedzielnym obiedzie. Ten klasyczny przepis jest znany ze swojego aromatycznego mięsa i pikantnego sosu, który dodaje potrawie wyrazistego charakteru. Sprawia, że kuchnia wypełnia się cezarską atmosferą, przenosząc wszystkich obecnych wprost do serca Wiecznego Miasta. Ta propozycja sprawdza się też jako odpowiedź na pytanie 'pieczeń rzymska z czym podawać’, bowiem musztardowy sos doskonale komponuje się z wieloma dodatkami.

Składniki:

  • PIECZEŃ
  • 4 jajka (na miękko)+ 1 surowe
  • 2 cebule
  • 500g mięsa mielonego
  • 3 suszone pomidory (z zalewy)
  • 2 ząbki czosnku (z zalewy z pomidorów)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • majeranek
  • tymianek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • pęczek natki pietruszki
  • olej (do smażenia i smarowania wierzchu)
  • SOS MUSZTARDOWY
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. wody
  • 4 łyżki musztardy
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Pieczeń rzymska z sosem musztardowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Mięso mielone wkładamy do pojemnika, dodajemy surowe jajko, suszone pomidory z czosnkiem, bułkę tartą, słodką paprykę, po pół łyżeczki majeranku i tymianku posiekaną drobniutko natkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. 2.
    Cebulę kroimy w piórka i smażymy na rumiano. Dorzucamy do farszu. Całość mieszamy. Dodajemy wodę i śmietanę. Mieszamy.
  3. 3.
    Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę farszu i robimy wgłębienia, w które układamy jajka wcześniej ugotowane (na miękko). Przy większych jajkach odcinam końcówki. Układam jajka tak, aby się stykały.
  4. 4.
    Przykrywam całość resztą farszu dokładnie dociskając szczególnie boki.
  5. 5.
    Układam natkę i smaruję wierzch olejem.
  6. 6.
    Wkładamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy ok. godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy pieczeń na deskę i odstawiamy na min. 15-20 min do ściągnięcia się.
  7. 7.
    SOS MUSZTARDOWY: Masło rozpuszczamy w rondelku i wsypujemy mąkę. Szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Nadal mieszając dolewamy mleko. Energicznie roztrzepujemy. Gdy zgęstnieje dolewam wodę. Dodajemy musztardę i przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Sposób podania: Można podawać pieczeń rzymską z ziemniakami lub ryżem oraz ulubionymi warzywami.

Pieczeń rzymska z sosem musztardowym – dodatkowe informacje

Zawsze układam jajka ugotowane na miękko bo podczas pieczenia żółtko zetnie się całkowicie i nie będzie ciemnej obwolutki wokół żółtka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczeń rzymska z papryką
Następny przepis: Pieczeń wieprzowa na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode