Pieczeń rzymska z papryką
Pieczeń rzymska z papryką to wyjątkowy przepis, który zadowoli podniebienia wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. To doskonałe połączenie delikatnej wieprzowiny z aromatycznymi warzywami. Głównym składnikiem jest pieczeń rzymska – bardzo soczysty kawałek mięsa, który podczas pieczenia zyskuje wyjątkowo apetyczny smak. Papryka natomiast dodaje daniu słodko-pikantnego aromatu, który idealnie kontrastuje z mięsem. Przyrządzona na podstawie tego przepisu pieczeń rzymska z papryką to danie, którym można zaskoczyć swoich gości, niezależnie od okazji.
admin
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 5 jajek – 1 surowe, 24 ugotowane na twardo
- 1 namoczona bułka
- 1 mała papryka czerwona
- sól
- pieprz
- majeranek
- mały ząbek czosnku
Pieczeń rzymska z papryką – jak zrobić?
- Mięso przyprawić, dodać bułkę namoczoną, jajko, oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dobrze wyrobić.
- Mięso dzielimy na dwie równe części, jedną część włożyć do foremki, na środku ułożyć jajka, przykryć drugą częścią mięsa i lekko docisnąć. Wierzch można posmarować musztardą.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut.
Pieczeń rzymska z papryką – dodatkowe informacje
Foremka o wymiarach 21 cm na 11 cm
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczeń mięsna
Następny przepis: Pieczeń rzymska z sosem musztardowym