Pieczeń rzymska z papryką

Pieczeń rzymska z papryką

Pieczeń rzymska z papryką to wyjątkowy przepis, który zadowoli podniebienia wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. To doskonałe połączenie delikatnej wieprzowiny z aromatycznymi warzywami. Głównym składnikiem jest pieczeń rzymska – bardzo soczysty kawałek mięsa, który podczas pieczenia zyskuje wyjątkowo apetyczny smak. Papryka natomiast dodaje daniu słodko-pikantnego aromatu, który idealnie kontrastuje z mięsem. Przyrządzona na podstawie tego przepisu pieczeń rzymska z papryką to danie, którym można zaskoczyć swoich gości, niezależnie od okazji.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 5 jajek – 1 surowe, 24 ugotowane na twardo
  • 1 namoczona bułka
  • 1 mała papryka czerwona
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mały ząbek czosnku

Pieczeń rzymska z papryką – jak zrobić?

  1. Mięso przyprawić, dodać bułkę namoczoną, jajko, oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dobrze wyrobić.
  2. Mięso dzielimy na dwie równe części, jedną część włożyć do foremki, na środku ułożyć jajka, przykryć drugą częścią mięsa i lekko docisnąć. Wierzch można posmarować musztardą.
  3. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut.

Pieczeń rzymska z papryką – dodatkowe informacje

Foremka o wymiarach 21 cm na 11 cm


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczeń mięsna
Następny przepis: Pieczeń rzymska z sosem musztardowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode