Pieczeń boczkowa

Pieczeń boczkowa

Ta wyśmienita pieczeń boczkowa to danie proste, ale wystarczająco efektowne, aby podać je podczas wyjątkowych okazji. Boczek wieprzowy, podstawowy składnik tej pieczeni, to mięso o wyraźnym smaku, którego esencja zostaje wydobyta w trakcie długiego pieczenia. Ta apetyczna, soczysta pieczeń będzie galaretowato chrupiąca na zewnątrz, a w środku delikatna i rozpływająca się w ustach. Magia jej smaku tkwi także w dodatkach – aromatycznych ziołach i przyprawach, które nadadzą jej wyjątkowy, niepowtarzalny charakter. Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na wymarzoną pieczeń, to właśnie ten przepis z pewnością sprosta Twoim oczekiwaniom!

Składniki:

  • ok. 1,2 kg chudego surowego boczku
  • 1 papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki vegety
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Pieczeń boczkowa – jak zrobić?

  1. Boczek kroimy w kawałki i mielimy (może być przez duże oczka). Przez maszynkę przepuszczamy również czosnek i cebulę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, miąższ myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i siekamy. Do mięsa dodajemy paprykę, natkę pietruszki, przyprawy i mleko. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Pieczeń boczkowa
    Masy mięsnej wkładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową lub bezpośrednio do aluminiowych foremek jednorazowych. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200°C. Podajemy na zimno jako przystawkę.

Pieczeń boczkowa – dodatkowe informacje

Smak pieczeni boczkowej można wzbogacić, dodając do farszu kilka pokrojonych pieczarek. Dodatkowo, pieczeń można także podgrzać i podać jako danie z ziemniakami lub ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zupa pieczarkowa z lanymi kluskami
Następny przepis: Pieczeń mięsno-chlebowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode