Pieczeń boczkowa
Ta wyśmienita pieczeń boczkowa to danie proste, ale wystarczająco efektowne, aby podać je podczas wyjątkowych okazji. Boczek wieprzowy, podstawowy składnik tej pieczeni, to mięso o wyraźnym smaku, którego esencja zostaje wydobyta w trakcie długiego pieczenia. Ta apetyczna, soczysta pieczeń będzie galaretowato chrupiąca na zewnątrz, a w środku delikatna i rozpływająca się w ustach. Magia jej smaku tkwi także w dodatkach – aromatycznych ziołach i przyprawach, które nadadzą jej wyjątkowy, niepowtarzalny charakter. Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na wymarzoną pieczeń, to właśnie ten przepis z pewnością sprosta Twoim oczekiwaniom!
admin
Składniki:
- ok. 1,2 kg chudego surowego boczku
- 1 papryka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka mleka
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki vegety
- 1 łyżka przyprawy do mięs
- sól
- pieprz
- majeranek
Pieczeń boczkowa – jak zrobić?
- Boczek kroimy w kawałki i mielimy (może być przez duże oczka). Przez maszynkę przepuszczamy również czosnek i cebulę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, miąższ myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i siekamy. Do mięsa dodajemy paprykę, natkę pietruszki, przyprawy i mleko. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
-
Masy mięsnej wkładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową lub bezpośrednio do aluminiowych foremek jednorazowych. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200°C. Podajemy na zimno jako przystawkę.
Pieczeń boczkowa – dodatkowe informacje
Smak pieczeni boczkowej można wzbogacić, dodając do farszu kilka pokrojonych pieczarek. Dodatkowo, pieczeń można także podgrzać i podać jako danie z ziemniakami lub ryżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zupa pieczarkowa z lanymi kluskami
Następny przepis: Pieczeń mięsno-chlebowa