Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną z piekarnika
Dla wielbicieli zdrowych, pożywnych przekąsek, pieczarki faszerowane kaszą gryczaną z piekarnika to prawdziwa uczta. Ta smakowita i niezwykle wartościowa potrawa, doskonale łączy sobą lekkość pieczarek z pełnią smaku gryczanej kaszy, sprawiając, że staje się idealnym daniem nie tylko na co dzień, ale i na specjalne okazje. Kasza gryczana, bogata w białko, błonnik i witaminy, doskonale komponuje się z pieczarkami, które znane są ze swoich właściwości zdrowotnych. Ogrzewający, wyrafinowany smak tego dania zaspokoi apetyty nawet najbardziej wymagających smakoszy. Spróbuj pieczarek faszerowanych kaszą gryczaną i odkryj nową jakość w swoim codziennym menu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Około 12-15 dużych pieczarek
- 1 mała cebula
- 2-3 paski czerwonej papryki
- Woreczek kaszy gryczanej
- 15 dag żółtego sera
- Sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- Olej do podsmażenia (u mnie smakowy Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią)
Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną z piekarnika – jak zrobić?
- Pieczarki płuczemy i wyciągamy ogonki które siekamy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy pokrojone nóżki pieczarek i pokrojoną w kosteczkę paprykę . Smażymy razem ok.2-3 minuty. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, studzimy. Gdy przestygnie mieszamy razem z ugotowaną kaszą i serem startym na tarce o grubych oczkach, trochę sera zostawiamy do posypania i odrobina szczypiorku.
- Pieczarki faszerujemy kaszą i posypujemy resztą sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do chwili rozpuszczenia się sera i przyrumienienia pieczarek (około 15-17 minut).
Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną z piekarnika – dodatkowe informacjeCzas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszych pieczarek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIECZARKI FASZEROWANE FETĄ
Następny przepis: Pieczarki faszerowane mięsem mielonym