Pesto z liści kalafiora
Szukasz czegoś, co odmieni Twoje makarony? Masz liście kalafiora i nie wiesz, co z nimi zrobić? Zrób pesto! Zero marnowania, a będzie to strzał w 10. Do tego zajmuje dosłownie moment. A przy okazji nie zmarnujesz liści po obraniu kalafiora. Oczywiście, możesz zrobić pesto klasycznie z pietruszką, rukolą czy bazylią, ale liście kalafiora dają oryginalny smak.
Bonus: można to pesto zamrozić! Wystarczy przelać je do foremek na lód, żeby mieć gotowe porcje pod ręką. Świetnie pasuje do makaronów, pizzy, ryżu, farszu do mięsa – doda smaku każdemu daniu.
Robiłam „na oko” i dodałam również resztkę rukoli, ale oto mała ściągawka, którą możesz dopasować według swoich upodobań.
Pesto z liści kalafiora – Składniki
Pesto z liści kalafiora – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis
Zmiksuj wszystko w blenderze na lekką pastę
Dopraw solą i pieprzem – i gotowe!
Pesto z liści kalafiora – porady i dodatkowe informacje
Ciesz się pysznym, domowym pesto z liści kalafiora!Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Duszone liście kalafiora z zasmażką
Następny przepis: Stir fry z liści kalafiora w 15 min