pesto z liści od kalafiora

Pesto z liści kalafiora

Szukasz czegoś, co odmieni Twoje makarony? Masz liście kalafiora i nie wiesz, co z nimi zrobić? Zrób pesto! Zero marnowania, a będzie to strzał w 10. Do tego zajmuje dosłownie moment. A przy okazji nie zmarnujesz liści po obraniu kalafiora. Oczywiście, możesz zrobić pesto klasycznie z pietruszką, rukolą czy bazylią, ale liście kalafiora dają oryginalny smak.

Bonus: można to pesto zamrozić! Wystarczy przelać je do foremek na lód, żeby mieć gotowe porcje pod ręką. Świetnie pasuje do makaronów, pizzy, ryżu, farszu do mięsa – doda smaku każdemu daniu.

Robiłam „na oko” i dodałam również resztkę rukoli, ale oto mała ściągawka, którą możesz dopasować według swoich upodobań.

pesto z liści od kalafiora

Pesto z liści kalafiora – Składniki

liście z jednej główki kalafiora (umyte i osuszone)
100 g orzechów nerkowców (albo włoskich, piniowych) lub prażonego słonecznika
(opcjonalnie) 50 g parmezanu
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Pesto z liści kalafiora – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis

1

Zmiksuj wszystko w blenderze na lekką pastę

2

Dopraw solą i pieprzem – i gotowe!

Pesto z liści kalafiora – porady i dodatkowe informacje

Ciesz się pysznym, domowym pesto z liści kalafiora!

Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Duszone liście kalafiora z zasmażką
Następny przepis: Stir fry z liści kalafiora w 15 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode