Pesto pietruszkowe

Pesto pietruszkowe

Pesto pietruszkowe to pyszna, orzeźwiająca alternatywa dla tradycyjnego pesto bazylkowego, które spróbować musi każdy miłośnik dobrej kuchni. Gęsta, aromatyczna pasta z pietruszki, czosnku, parmezanu i orzechów w naturalny sposób wzbogaca potrawy, nadaje im wyrazistości i wyjątkowego smaku. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do spaghetti, bruschetty i tostów, jako baza dla sosu do pizzy, a nawet jako dip do surowych warzyw. Pesto pietruszkowe jest nie tylko smaczne, ale też pozytywnie wpływa na zdrowie, a jego zielony kolor dodaje potrawom nieco wiosennego uroku. Proste składniki i szybkość przygotowania to dodatkowe atuty tego przepisu.

Składniki:

  • 100 g nasion słonecznika
  • 50 g nasion sezamu
  • 80 g świeżej natki pietruszki
  • 100 g sera żółtego
  • sól
  • 6 łyżek oleju rzepakowego

Pesto pietruszkowe – jak zrobić?

  1. 1.

    Słonecznik i sezam prażymy na suchej patelni. Ser żółty kroimy na mniejsze kawałki.

  2. 2.

    Do blendera wrzucamy wszystkie składniki pesto i blendujemy aż konsystencja będzie przypominać pesto 🙂

Pesto pietruszkowe – dodatkowe informacje

Tą porcja pesto nadziałam mielone (przepis kolejny) oraz podałam z makaronem (500g) 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZUPA WĘGIERSKA Z KURCZAKIEM
Następny przepis: Pesto szczypiorkowe z kwiatami bazylii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode