Pesto pietruszkowe
Pesto pietruszkowe to pyszna, orzeźwiająca alternatywa dla tradycyjnego pesto bazylkowego, które spróbować musi każdy miłośnik dobrej kuchni. Gęsta, aromatyczna pasta z pietruszki, czosnku, parmezanu i orzechów w naturalny sposób wzbogaca potrawy, nadaje im wyrazistości i wyjątkowego smaku. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do spaghetti, bruschetty i tostów, jako baza dla sosu do pizzy, a nawet jako dip do surowych warzyw. Pesto pietruszkowe jest nie tylko smaczne, ale też pozytywnie wpływa na zdrowie, a jego zielony kolor dodaje potrawom nieco wiosennego uroku. Proste składniki i szybkość przygotowania to dodatkowe atuty tego przepisu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100 g nasion słonecznika
- 50 g nasion sezamu
- 80 g świeżej natki pietruszki
- 100 g sera żółtego
- sól
- 6 łyżek oleju rzepakowego
Pesto pietruszkowe – jak zrobić?
-
1.
Słonecznik i sezam prażymy na suchej patelni. Ser żółty kroimy na mniejsze kawałki.
-
2.
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki pesto i blendujemy aż konsystencja będzie przypominać pesto 🙂
Pesto pietruszkowe – dodatkowe informacje
Tą porcja pesto nadziałam mielone (przepis kolejny) oraz podałam z makaronem (500g) 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ZUPA WĘGIERSKA Z KURCZAKIEM
Następny przepis: Pesto szczypiorkowe z kwiatami bazylii