Pepernoten - holenderskie ciasteczka

Pepernoten – holenderskie ciasteczka

Zachwycicie się sposobem, w jaki przepis na Pepernoten – tradycyjne holenderskie ciasteczka, dodaje czarodziejski dotyk do waszych spotkań przy kawie czy herbacie. Te małe, aromatyczne smakołyki są nieodłączonym elementem świąt Sinterklaas w Holandii, ale ich pysznym, korzennym smakiem można delektować się przez cały rok. Pepernoten, dosłownie tłumacząc, oznaczają „orzechy pieprzowe”, ale nie dajcie się zmylić – zamiast pieprzu dominują tu takie przyprawy jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki. Ten ciastka holenderskie przepis okaże się prawdziwą gratką dla wszystkich miłośników pieczenia.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 150g masła
  • 125g brązowego cukru
  • 250g mąki
  • 4 łyżki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10g przyprawy speculaaskruiden
  • szczypta soli
  • Składniki na przyprawę speculaaskruiden:
  • 15g cynamonu
  • 2g mielonych goździków
  • 2g startej gałki muszkatołowej
  • 1g mielonego białego pieprzu
  • 1g mielonego imbiru
  • 0,5g kardamonu

Pepernoten – jak zrobić holenderskie ciasteczka?

  1. Masło wraz z suchymi składnikami połączyć razem w misce, tworząc kruszonkę.
  2. Dodawać po łyżce mleka i zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę.
  3. Formować małe kuleczki o średnicy około 1,5 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając.
  4. Piec 15-20 minut w temperaturze 160°C, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor.

Pepernoten – dodatkowe informacje

Można je oblać też białą lub ciemną czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym
Następny przepis: Peperonata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode