Pepernoten – holenderskie ciasteczka
Zachwycicie się sposobem, w jaki przepis na Pepernoten – tradycyjne holenderskie ciasteczka, dodaje czarodziejski dotyk do waszych spotkań przy kawie czy herbacie. Te małe, aromatyczne smakołyki są nieodłączonym elementem świąt Sinterklaas w Holandii, ale ich pysznym, korzennym smakiem można delektować się przez cały rok. Pepernoten, dosłownie tłumacząc, oznaczają „orzechy pieprzowe”, ale nie dajcie się zmylić – zamiast pieprzu dominują tu takie przyprawy jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki. Ten ciastka holenderskie przepis okaże się prawdziwą gratką dla wszystkich miłośników pieczenia.
admin
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 150g masła
- 125g brązowego cukru
- 250g mąki
- 4 łyżki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10g przyprawy speculaaskruiden
- szczypta soli
- Składniki na przyprawę speculaaskruiden:
- 15g cynamonu
- 2g mielonych goździków
- 2g startej gałki muszkatołowej
- 1g mielonego białego pieprzu
- 1g mielonego imbiru
- 0,5g kardamonu
Pepernoten – jak zrobić holenderskie ciasteczka?
- Masło wraz z suchymi składnikami połączyć razem w misce, tworząc kruszonkę.
- Dodawać po łyżce mleka i zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę.
- Formować małe kuleczki o średnicy około 1,5 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając.
- Piec 15-20 minut w temperaturze 160°C, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor.
Pepernoten – dodatkowe informacje
Można je oblać też białą lub ciemną czekoladą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym
Następny przepis: Peperonata