Penne z sosem pomidorowo-bazyliowym
Penne z sosem pomidorowo-bazyliowym to doskonały wybór na szybki, domowy obiad. To prosty i smaczny przepis, który doskonale łączy delikatny smak penne z intensywnością aromatycznego sosu pomidorowego z dodatkiem bazylia. Ta klasyczna włoska potrawa jest niezwykle popularna na całym świecie. Łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym, pełnym smakiem. Soczysty sos pomidorowy z aromatyczną bazylią tworzy idealne tło dla al dente penne. To danie jest doskonałe na każdą okazję, od codziennego obiadu, po elegancką kolację. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni. Wypróbuj ten przepis już dziś!
admin
Składniki:
- Sos:
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- pomidory w zalewie (można użyć świeżych lub też suszonych)
- świeża bazylia
- oregano, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek mielony
- olej
- 0.5 l bulionu warzywnego / przegotowanej wody
- makaron rurki (penne)
Penne z sosem pomidorowo-bazyliowym – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, posypujemy wszystkimi wymienionymi przyprawami. Odstawiamy na 20 minut.
- Cebule i czosnek kroimy w małą kostkę. Mięsko wrzucamy na rozgrzany olej, delikatnie podsmażamy. Kolejno dodajemy cebulę i czosnek, dusimy.
- W międzyczasie pomidory i około 15 listków bazylii miksujemy.
- Gdy mięso ładnie się zrumieni dolewamy bulion. Chwilkę całość dusimy.
- Następnie dodajemy zmiksowane pomidory i bazylię. Całość zagotowujemy i przyprawiamy do smaku.
- Sos lekko można zagęścić skrobią.
- Podajemy z ugotowanym makaronem.
Penne z sosem pomidorowo-bazyliowym – dodatkowe informacje
Gdy sos ma mało intensywny kolor można dodać przecieru pomidorowego. Nie możemy za długo gotować, bo bazylia straci swój aromat.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym
Następny przepis: Peperonata