Penne w sosie z ricotty i ziół

Penne w sosie z ricotty i ziół

Ricotta to jeden z najsmaczniejszych serów, który wspaniale komponuje się z różnymi potrawami. Jest lekka, kremowa i ma delikatnie słodki smak, który dodaje potrawie głębi. Nasza dzisiejsza propozycja, Penne w sosie z ricotty i ziół, to doskonała propozycja na obiad lub kolację. To danie, które łączy w sobie delikatność sera ricotta, świeżość ziół i klasyczną formę makaronu penne. Wykwintny i prosty do przygotowania przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom włoskiej kuchni. Idealny dla tych, którzy poszukują nowych smaków, a jednocześnie cenią sobie tradycję.

Składniki:

  • Makaron penne 250g
  • 1 żółtko
  • 75g serka ricotta, osączonego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 40ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka szczypiorku drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka natki pietruszki drobno posiekanej
  • Pieprz

Penne w sosie z ricotty i ziół – jak zrobić?

  1. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Ricottę przełóż do dużej miski, dodaj żółtko i zmiksuj na gładką masę. Odstaw.
  3. Śmietanę przelej na patelnię i podgrzej na średnim ogniu, następnie dodaj parmezan, szczypiorek, natkę pietruszki i dopraw do smaku pieprzem. Dodaj ricottę i starannie wymieszaj, lekko ubijając. Ugotowany makaron polej sosem.

xxxx – dodatkowe informacje

Ricottę uzyskuje się przez podgrzewanie serwatki pozostałej po produkcji innych serów. Jest łagodna w smaku i zawiera mało tłuszczu. Jeśli nie dostaniesz świeżej ricotty, w wielu daniach można ją zastąpić serkiem wiejskim, osączonym i przetartym przez sito.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Penne Americana
Następny przepis: Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode