Penne w sosie z ricotty i ziół
Ricotta to jeden z najsmaczniejszych serów, który wspaniale komponuje się z różnymi potrawami. Jest lekka, kremowa i ma delikatnie słodki smak, który dodaje potrawie głębi. Nasza dzisiejsza propozycja, Penne w sosie z ricotty i ziół, to doskonała propozycja na obiad lub kolację. To danie, które łączy w sobie delikatność sera ricotta, świeżość ziół i klasyczną formę makaronu penne. Wykwintny i prosty do przygotowania przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom włoskiej kuchni. Idealny dla tych, którzy poszukują nowych smaków, a jednocześnie cenią sobie tradycję.
admin
Składniki:
- Makaron penne 250g
- 1 żółtko
- 75g serka ricotta, osączonego
- 2 łyżki startego parmezanu
- 40ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka szczypiorku drobno posiekanego
- 1 łyżeczka natki pietruszki drobno posiekanej
- Pieprz
Penne w sosie z ricotty i ziół – jak zrobić?
- Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Ricottę przełóż do dużej miski, dodaj żółtko i zmiksuj na gładką masę. Odstaw.
- Śmietanę przelej na patelnię i podgrzej na średnim ogniu, następnie dodaj parmezan, szczypiorek, natkę pietruszki i dopraw do smaku pieprzem. Dodaj ricottę i starannie wymieszaj, lekko ubijając. Ugotowany makaron polej sosem.
xxxx – dodatkowe informacje
Ricottę uzyskuje się przez podgrzewanie serwatki pozostałej po produkcji innych serów. Jest łagodna w smaku i zawiera mało tłuszczu. Jeśli nie dostaniesz świeżej ricotty, w wielu daniach można ją zastąpić serkiem wiejskim, osączonym i przetartym przez sito.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Penne Americana
Następny przepis: Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym