Penne Boscaiola
Czy zastanawiałeś się kiedyś jak smakuje prawdziwe domowe jedzenie z włoskiej kuchni? Penne Boscaiola to wyjątkowy przepis, który pochodzi z serca Włoch i idealnie łączy w sobie tradycyjne składniki kuchni włoskiej. Ten klasyczny, pełen smaku danie, charakteryzujące się bogatym sosem, jest ze wszech miar satysfakcjonujące. Główne składniki to gładkie, tubałkowe penne, świeżo zebrane grzyby leśne, wędzony boczek, śmietana i delikatna mozzarella. Słodkawe pomidorki koktajlowe dodają koloru i smaku, tworząc doskonałe dopełnienie dla pozostałych składników. Penne Boscaiola to prostota i ekstrawagancja na jednym talerzu – prawdziwy skarb włoskiej kuchni.
admin
Składniki:
- Pół opakowania makaronu penne
- Pół kilograma pieczarek
- 100 gramów boczku wędzonego
- Łyżka masła
- Mały kubek śmietanki 30%
- 100 gramów tartego parmezanu
- Dwa duże ząbki czosnku
- Łyżeczka czarnego pieprzu
Penne boscaiola – jak zrobić?
- Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
- Boczek kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy boczek. Gdy mocno się zrumieni, dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy około 10 minut i dolewamy śmietankę. Mieszamy i dodajemy pieprz. Po chwili, gdy wszystko się ze sobą połączy, dodajemy parmezan.
- Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy ok. 5 minut. Dorzucamy makaron, dokładnie mieszamy i podajemy. Smacznego!
Sposób przygotowania wykonania potrawy „Penne boscaiola”.
Penne Boscaiola – dodatkowe informacje
Zamiast makaronu penne można użyć np. świderków lub spaghetti. Jeśli lubimy mniej ostre potrawy, ilość pieprzu można zmniejszyć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PEŁNOZIARNISTE TAGLIATELLE z KURCZAKIEM i BAKALIAMI
Następny przepis: Penne Americana