PEŁNOZIARNISTE TAGLIATELLE z KURCZAKIEM i BAKALIAMI
Poszukujesz smacznej, zdrowej propozycji obiadu? Spróbuj pełnoziarnistego tagliatelle z kurczakiem i bakaliami – prostej, ale nieordinarnej potrawy. Wybierając tę potrawę, dostarczysz sobie i domownikom porcję białka z kurczaka oraz dobroczynną moc pełnych ziaren. Dodatek bakalii dodaje potrawie słodko-pikantnego akcentu i ciekawego kontrastu. Tagliatelle pełnoziarniste do tego dania są doskonałym wyborem, bowiem dostarczają mniej kalorii i więcej błonnika niż ich białe odpowiedniki. To danie jest idealne dla osób, które cenią sobie zdrowe, sycące i smaczne potrawy. Mnóstwo smaku i aromatu zamknięte w jednym daniu – to jest to!
admin
Składniki:
- na 2 duże porcje
- Składniki podstawowe:
- 100 g mąki (zwykłej)
- 50 g mąki razowej (pełnoziarnistej)
- 100 ml słodkiej śmietanki
- garść mix rzechów z migdałami (włoskie, laskowe, nerkowca, pistacje, migdały)
- Składnik podstawowy dodatkowy:
- 150 g piersi z kurczaka
- Składniki robocze:
- sól
- świeżo mielony pieprz
- najlepiej świeży rozmaryn lub tymianek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- starty ser parmezan (do posypania-opcjonalnie)
Pełnoziarniste tagliatelle z kurczakiem i bakaliami – jak zrobić?
- Mąki wymieszać, dodać szczyptę soli, 1 łyżkę oliwy i powoli dolewając ciepłą wodę wyrobić do momentu uzyskania elastycznego, dość miękkiego ciasta. Uformować kulkę, szczelnie przykryć i pozostawić przez min. 15 min.
- Po tym czasie rozwałkować cieniutko ciasto (ja użyłam przystawki z wałkiem), posypać dość obficie zwykłą mąką i poczekać przez chwilkę, żeby ciasto przeschło. Kroić wstążki o szerokość ok. 5-8 mm (ja i tym razem użyłam przystawki, ale idealnie sprawdza się „babciny sposób” – zwinąć w rulon obsypane mąką ciasto i pokroić nożem).
- Pokrojony makaron (do momentu gotowania) porozkładać na stolicy lub blacie obsypanym mąką. Nie przykrywać, nawet lepiej jak lekko podeschnie.
- Rozgrzać dużą patelnie, a następnie uprażyć (bez dodatku tłuszczu) rozdrobione orzechy i migdały. Ściagnać z patelnni i wystudzić. Na tej samej patelni rozpuścić masło, a następnie dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, rozmaryn, sól i dość sporo pieprzu. Podsmażyć, a następnie dodać śmietankę i zagotować.
- Makaron ugotować w dużej ilości (ok.3-4l) osolonej wody. Jak tylko wypłynie na powierzchnię gotować przez ok. 30 sekund, odebrać trochę wody w której gotował się makaron, a następnie odcedzić tagliatelle.
- Dodać makaron na patelnię z kurczakiem, wymieszać, a następnie dodać uprażone orzechy oraz migdały i ciągle mieszając gotować przez ok. 1 min. (w razie potrzeby dodać wody w której gotował się makaron).
-
Tagliatelle podawać posypane odrobiną orzechów i startym parmezanem.
Buon appetito!
PEŁNOZIARNISTE TAGLIATELLE z KURCZAKIEM i BAKALIAMI – dodatkowe informacje
Nie dodawajcie wiecej smietany niz w przepisie, sos nie ma byc smietanowy!!! Ma jedynie nadac odpowiedniej konsystencji. Jesli ktos nie chce uzywac smietany mozna ja pominac i w zamian dodac ok. 3 lyzki oliwy z oliwek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pełnoziarniste naleśniki light
Następny przepis: Pelnoziarniste, zdrowe gofry.