PEŁNOZIARNISTE TAGLIATELLE z KURCZAKIEM i BAKALIAMI

PEŁNOZIARNISTE TAGLIATELLE z KURCZAKIEM i BAKALIAMI

Poszukujesz smacznej, zdrowej propozycji obiadu? Spróbuj pełnoziarnistego tagliatelle z kurczakiem i bakaliami – prostej, ale nieordinarnej potrawy. Wybierając tę potrawę, dostarczysz sobie i domownikom porcję białka z kurczaka oraz dobroczynną moc pełnych ziaren. Dodatek bakalii dodaje potrawie słodko-pikantnego akcentu i ciekawego kontrastu. Tagliatelle pełnoziarniste do tego dania są doskonałym wyborem, bowiem dostarczają mniej kalorii i więcej błonnika niż ich białe odpowiedniki. To danie jest idealne dla osób, które cenią sobie zdrowe, sycące i smaczne potrawy. Mnóstwo smaku i aromatu zamknięte w jednym daniu – to jest to!

Składniki:

  • na 2 duże porcje
  • Składniki podstawowe:
  • 100 g mąki (zwykłej)
  • 50 g mąki razowej (pełnoziarnistej)
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • garść mix rzechów z migdałami (włoskie, laskowe, nerkowca, pistacje, migdały)
  • Składnik podstawowy dodatkowy:
  • 150 g piersi z kurczaka
  • Składniki robocze:
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • najlepiej świeży rozmaryn lub tymianek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • starty ser parmezan (do posypania-opcjonalnie)

Pełnoziarniste tagliatelle z kurczakiem i bakaliami – jak zrobić?

  1. Mąki wymieszać, dodać szczyptę soli, 1 łyżkę oliwy i powoli dolewając ciepłą wodę wyrobić do momentu uzyskania elastycznego, dość miękkiego ciasta. Uformować kulkę, szczelnie przykryć i pozostawić przez min. 15 min.
  2. Po tym czasie rozwałkować cieniutko ciasto (ja użyłam przystawki z wałkiem), posypać dość obficie zwykłą mąką i poczekać przez chwilkę, żeby ciasto przeschło. Kroić wstążki o szerokość ok. 5-8 mm (ja i tym razem użyłam przystawki, ale idealnie sprawdza się „babciny sposób” – zwinąć w rulon obsypane mąką ciasto i pokroić nożem).
  3. Pokrojony makaron (do momentu gotowania) porozkładać na stolicy lub blacie obsypanym mąką. Nie przykrywać, nawet lepiej jak lekko podeschnie.
  4. Rozgrzać dużą patelnie, a następnie uprażyć (bez dodatku tłuszczu) rozdrobione orzechy i migdały. Ściagnać z patelnni i wystudzić. Na tej samej patelni rozpuścić masło, a następnie dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, rozmaryn, sól i dość sporo pieprzu. Podsmażyć, a następnie dodać śmietankę i zagotować.
  5. Makaron ugotować w dużej ilości (ok.3-4l) osolonej wody. Jak tylko wypłynie na powierzchnię gotować przez ok. 30 sekund, odebrać trochę wody w której gotował się makaron, a następnie odcedzić tagliatelle.
  6. Dodać makaron na patelnię z kurczakiem, wymieszać, a następnie dodać uprażone orzechy oraz migdały i ciągle mieszając gotować przez ok. 1 min. (w razie potrzeby dodać wody w której gotował się makaron).
  7. Tagliatelle podawać posypane odrobiną orzechów i startym parmezanem.

    Buon appetito!

PEŁNOZIARNISTE TAGLIATELLE z KURCZAKIEM i BAKALIAMI – dodatkowe informacje

Nie dodawajcie wiecej smietany niz w przepisie, sos nie ma byc smietanowy!!! Ma jedynie nadac odpowiedniej konsystencji. Jesli ktos nie chce uzywac smietany mozna ja pominac i w zamian dodac ok. 3 lyzki oliwy z oliwek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pełnoziarniste naleśniki light
Następny przepis: Pelnoziarniste, zdrowe gofry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode