Penne Americana

Penne Americana

Penne Americana to smaczne danie nawiązujące do kuchni włoskiej. Dla wielu osób jest to kwintesencja prostoty i wyrafinowanego smaku. Jego podstawą jest penne, czyli popularne włoskie makaronowe rurki, które są idealne do połączenia z bogatym sosem pomidorowym. Dopełnieniem całości jest delikatna śmietana, która nadaje danie niepowtarzalnej kremowości. Dla miłośników intensywnych aromatów, można dodać do przepisu ulubione przyprawy. Nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy eksperymentowali z dodatkami, jak na przykład mięso, czy warzywa. Bez względu na to, jaką wersję Penne Americana wybierzemy, na pewno będziemy zadowoleni. Ta propozycja to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.

Składniki:

  • Na 2 osoby:
  • 350g ugotowanego makaronu penne
  • 100g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego
  • 250ml śmietany 18%
  • 2 średnie cebule
  • 200g szynki
  • Parmezan do posypania
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka

Penne americana – jak zrobić?

  1. Makaron ugotować al dente i przelać zimną wodą.
  2. Cebulę i szynkę pokroić w kostkę.
  3. Na patelni przesmażyć cebulę, dodać szynkę i smażyć jeszcze chwilę.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięte ząbki czosnku, pół łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko wymieszać.
  5. Dodać śmietanę i wymieszać do czasu połączenia składników.
  6. Wsypać ugotowany makaron na patelnię i wymieszać. Trzymać na ogniu do chwili gdy makaron będzie miękki i zagrzany.
  7. Nałożyć porcję na talerz i posypać parmezanem.

Słowa kluczowe: przepisy na penne

Penne Americana – dodatkowe informacje

Szynkę można zastąpić boczkiem. Parmezan można zastąpić drobno startym dowolnym żółtym serem. Danie można przełożyć do naczynia żaroodpornego, zapiec z serem i podać w formie zapiekanego makaronu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Penne Boscaiola
Następny przepis: Penne w sosie z ricotty i ziół

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode