Penne Americana
Penne Americana to smaczne danie nawiązujące do kuchni włoskiej. Dla wielu osób jest to kwintesencja prostoty i wyrafinowanego smaku. Jego podstawą jest penne, czyli popularne włoskie makaronowe rurki, które są idealne do połączenia z bogatym sosem pomidorowym. Dopełnieniem całości jest delikatna śmietana, która nadaje danie niepowtarzalnej kremowości. Dla miłośników intensywnych aromatów, można dodać do przepisu ulubione przyprawy. Nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy eksperymentowali z dodatkami, jak na przykład mięso, czy warzywa. Bez względu na to, jaką wersję Penne Americana wybierzemy, na pewno będziemy zadowoleni. Ta propozycja to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.
admin
Składniki:
- Na 2 osoby:
- 350g ugotowanego makaronu penne
- 100g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego
- 250ml śmietany 18%
- 2 średnie cebule
- 200g szynki
- Parmezan do posypania
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
Penne americana – jak zrobić?
- Makaron ugotować al dente i przelać zimną wodą.
- Cebulę i szynkę pokroić w kostkę.
- Na patelni przesmażyć cebulę, dodać szynkę i smażyć jeszcze chwilę.
- Dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięte ząbki czosnku, pół łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko wymieszać.
- Dodać śmietanę i wymieszać do czasu połączenia składników.
- Wsypać ugotowany makaron na patelnię i wymieszać. Trzymać na ogniu do chwili gdy makaron będzie miękki i zagrzany.
- Nałożyć porcję na talerz i posypać parmezanem.
Słowa kluczowe: przepisy na penne
Penne Americana – dodatkowe informacje
Szynkę można zastąpić boczkiem. Parmezan można zastąpić drobno startym dowolnym żółtym serem. Danie można przełożyć do naczynia żaroodpornego, zapiec z serem i podać w formie zapiekanego makaronu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Penne Boscaiola
Następny przepis: Penne w sosie z ricotty i ziół