Peklowana golonka z warzwywami
Peklowana golonka z warzywami to przysmak, który combine tradycje kulinarne Polski. Ten przepis to nie tylko eksplozja smaku, ale również swego rodzaju wyzwanie dla każdego miłośnika gotowania. Aromatyczna, soczysta i niezwykle sycąca – taka właśnie jest peklowana golonka. Wypróbujcie ten przepis na specjalne okazje, gdy chcecie wykazać się swoimi umiejętnościami kulinarycznymi. Wszystkim, którzy zastanawiają się jak ugotować peklowaną golonkę, ile ją gotować i jak gotować peklowaną golonkę, ten przepis dostarczy potrzebnych wskazówek. Peklowana golonka z warzywami to klasyka na Waszym stole.
admin
Składniki:
- Na 3 małe peklowane golonki: 1 duża marchewka, 1 cebula, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 1 łyżeczka płatków chilli, papryka słodka w proszku, majeranek, łyżka masła, odrobina oliwy
Peklowana golonka z warzywami – jak zrobić?
- Golonki umyć, warzywa obrać i pokroić w mniejsze części, ale nie całkiem drobno.
- Golonki zalać wodą (nie całkiem zakrywając) i dodać liście i ziele.
- Wodę zagotować, ściągnąć „szumowiny” i dodać nasze warzywa, posypać płatkami chilli.
- Gotować na małym ogniu około 40 min – czas zależy od wielkości, ja miałam małe bez skóry i kości.
- Naczynie żaroodporne polać lekko olejem, dodać skrawki masła, posypać majerankiem i słodką papryką.
- Golonki odcedzić, dać do naczynia razem z warzywami i zapiec w piekarniku w 200 st. C około 15 min, mieszając od czasu do czasu.
- Podawać z musztardą lub chrzanem i pieczywem.
Smacznego.
Peklowana golonka z warzywami – dodatkowe informacje
Można dodać soli, ale zazwyczaj peklowane golonki są już słone. Trzeba skosztować wodę w czasie gotowania, czy jest słona. Jeśli potrzeba, dosolić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pełnoziarnista zapiekanka z mięsem mielonym
Następny przepis: Pełnoziarnista tarta orkiszowa ze śliwkami