Pęczak ze szpinakiem

Pęczak ze szpinakiem

Pęczak ze szpinakiem to danie, które zachwyci nie tylko wegan i wegetarian, ale również wszystkich miłośników zdrowej kuchni. W połączeniu z aromatycznym szpinakiem, pęczak staje się nie tylko smaczny, ale i bardzo odżywczy. Wysoka zawartość błonnika, minerałów i witamin sprawia, że pęczak to doskonała propozycja na sycący obiad czy kolację. Szpinak z kolei, powszechnie uważany za jeden z najzdrowszych warzyw na świecie, dodaje dania nie tylko wyjątkowego smaku, ale również jest źródłem dużej ilości witamin i składników mineralnych. Przepis na pęczak ze szpinakiem to propozycja na pyszne i zdrowe danie.

Składniki:

  • – szklanka kaszy gryczanej,

    – 30 dag świeżego szpinaku,

    – duży ząbek czosnku,

    – 2 łyżki drobno startego parmezanu lub ostrego, żółtego sera,

    – łyżeczka masła,

    – płaska łyżka oleju słonecznikowego,

    – sól, pieprz.

Pęczak ze szpinakiem – jak zrobić?

  1. Kaszę płuczemy, a następnie zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 10 minut. W garnku zagotowujemy ok. 700 ml wody (ok. 3 szklanki), dodajemy do niej 1/2 łyżeczki soli. Kaszę dokładnie odsączamy z wody, w której się moczyła i wsypujemy do osolonego wrzątku. Gotujemy do miękkości (ok. 25 minut w zależności od ziaren), gdy to konieczne odsączamy nadmiar wody.
  2. W czasie gdy kasza się gotuje, przygotowujemy szpinak: Listki przebieramy, usuwamy ogonki i dokładnie myjemy, odsączamy na sicie. Następnie gotujemy go w niewielkiej ilości wody do miękkości, dokładnie odsączamy i siekamy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno posiekany czosnek i szpinak, smażymy razem ok. 4 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do szpinaku dodajemy ugotowaną i odsączoną kaszę pęczak oraz łyżeczkę masła, gdy to konieczne jeszcze raz doprawiamy, dokładnie mieszamy i podgrzewamy.
  3. Porcję kaszy wykładamy na talerze lub do miseczek, posypujemy startym parmezanem lub żółtym serem i od razu podajemy.

Pęczak ze szpinakiem – dodatkowe informacje

1) Poza sezonem można użyć szpinaku mrożonego, który należy wcześniej rozmrozić i odkładnie odsączyć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PAWIE OCZKO
Następny przepis: Pęczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode