Pęczak ze szpinakiem
Pęczak ze szpinakiem to danie, które zachwyci nie tylko wegan i wegetarian, ale również wszystkich miłośników zdrowej kuchni. W połączeniu z aromatycznym szpinakiem, pęczak staje się nie tylko smaczny, ale i bardzo odżywczy. Wysoka zawartość błonnika, minerałów i witamin sprawia, że pęczak to doskonała propozycja na sycący obiad czy kolację. Szpinak z kolei, powszechnie uważany za jeden z najzdrowszych warzyw na świecie, dodaje dania nie tylko wyjątkowego smaku, ale również jest źródłem dużej ilości witamin i składników mineralnych. Przepis na pęczak ze szpinakiem to propozycja na pyszne i zdrowe danie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – szklanka kaszy gryczanej,
– 30 dag świeżego szpinaku,
– duży ząbek czosnku,
– 2 łyżki drobno startego parmezanu lub ostrego, żółtego sera,
– łyżeczka masła,
– płaska łyżka oleju słonecznikowego,
– sól, pieprz.
Pęczak ze szpinakiem – jak zrobić?
- Kaszę płuczemy, a następnie zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 10 minut. W garnku zagotowujemy ok. 700 ml wody (ok. 3 szklanki), dodajemy do niej 1/2 łyżeczki soli. Kaszę dokładnie odsączamy z wody, w której się moczyła i wsypujemy do osolonego wrzątku. Gotujemy do miękkości (ok. 25 minut w zależności od ziaren), gdy to konieczne odsączamy nadmiar wody.
- W czasie gdy kasza się gotuje, przygotowujemy szpinak: Listki przebieramy, usuwamy ogonki i dokładnie myjemy, odsączamy na sicie. Następnie gotujemy go w niewielkiej ilości wody do miękkości, dokładnie odsączamy i siekamy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno posiekany czosnek i szpinak, smażymy razem ok. 4 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do szpinaku dodajemy ugotowaną i odsączoną kaszę pęczak oraz łyżeczkę masła, gdy to konieczne jeszcze raz doprawiamy, dokładnie mieszamy i podgrzewamy.
- Porcję kaszy wykładamy na talerze lub do miseczek, posypujemy startym parmezanem lub żółtym serem i od razu podajemy.
Pęczak ze szpinakiem – dodatkowe informacje
1) Poza sezonem można użyć szpinaku mrożonego, który należy wcześniej rozmrozić i odkładnie odsączyć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PAWIE OCZKO
Następny przepis: Pęczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem