PAWIE OCZKO
Kto z nas nie marzył kiedyś o pięknym, oryginalnym torcie, który przyciągałby wzrok każdego gościa? Dziś przedstawiamy przepis na pyszny i efektowny tort „Pawie Oczko”. Ten smakołyk to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej – zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem, nawiązującym do pióra pawia. Struktura ciasta, podobnie jak barwy pawiego pióra, oczaruje subtelnymi przejściami kolorów. Prawdziwym hitem okazuje się jednak połączenie smaków – niepowtarzalna kompozycja składników zapewni niezapomniane doznania kulinarne. Przygotujmy się na podróż do świata wyśmienitych smaków, pełną niespodziewanych odkryć. Pawie Oczko to tort, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.
admin
Składniki:
- Składniki na biszkopt:
- – 5 jajek
- – 1/2 szklanki cukru
- – 1 szklanka mąki krupczatki
- – 2 łyżki kakao
- – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki na krem:
- – 3/4 szklanki cukru pudru
- – 2 cukry waniliowe
- – 1/2 litra śmietanki kremówki 36%
- – 450g sera do sernika, najlepiej wieluńskiego
- – 6 łyżeczek żelatyny
- Dodatkowe składniki:
- – 2 opakowania delicji
- – słoik dżemu o tym samym smaku co delicje
- – 1/2 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej z 1 łyżeczką
- – kieliszek alkoholu
- Składniki na polewę:
- – 1 mleczna czekolada
- – mała śmietana kremówka 30% (200ml)
- – 2 łyżeczki żelatyny
Pawie oczko – jak zrobić?
- Biszkopt:
- Krem:
- Biszkopt namoczyć kawą wymieszaną z alkoholem i posmarować dżemem. Wykładać na ciasto połowę masy i układać na niej delicje w dół galaretką. Na to wykładać resztę masy.
- Polewa:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i zmniejszając obroty wlać żółtka. Kakao, proszek i mąkę połączyć i delikatnie dosypując połączyć z pianą, najlepiej łyżką. Piec około 30 minut w temp. 180°C (do suchego patyczka).
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Ser zmiksować z cukrem. Śmietanę ubić i dodawać do sera, na koniec dodać zimną żelatynę.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Czekoladę i śmietanę wkładamy do garnka i rozpuszczamy mieszając, aż się ładnie połączą. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gdy czekolada zacznie gęstnieć, wylewamy ją na ciasto i wkładamy je do lodówki.
PAWIE OCZKO – dodatkowe informacje
Ciasto powinno przeleżeć przynajmniej kilka godzin w lodówce.