PAWIE OCZKO

PAWIE OCZKO

Kto z nas nie marzył kiedyś o pięknym, oryginalnym torcie, który przyciągałby wzrok każdego gościa? Dziś przedstawiamy przepis na pyszny i efektowny tort „Pawie Oczko”. Ten smakołyk to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej – zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem, nawiązującym do pióra pawia. Struktura ciasta, podobnie jak barwy pawiego pióra, oczaruje subtelnymi przejściami kolorów. Prawdziwym hitem okazuje się jednak połączenie smaków – niepowtarzalna kompozycja składników zapewni niezapomniane doznania kulinarne. Przygotujmy się na podróż do świata wyśmienitych smaków, pełną niespodziewanych odkryć. Pawie Oczko to tort, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • – 5 jajek
  • – 1/2 szklanki cukru
  • – 1 szklanka mąki krupczatki
  • – 2 łyżki kakao
  • – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na krem:
  • – 3/4 szklanki cukru pudru
  • – 2 cukry waniliowe
  • – 1/2 litra śmietanki kremówki 36%
  • – 450g sera do sernika, najlepiej wieluńskiego
  • – 6 łyżeczek żelatyny
  • Dodatkowe składniki:
  • – 2 opakowania delicji
  • – słoik dżemu o tym samym smaku co delicje
  • – 1/2 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej z 1 łyżeczką
  • – kieliszek alkoholu
  • Składniki na polewę:
  • – 1 mleczna czekolada
  • – mała śmietana kremówka 30% (200ml)
  • – 2 łyżeczki żelatyny

Pawie oczko – jak zrobić?

  1. Biszkopt:
  2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i zmniejszając obroty wlać żółtka. Kakao, proszek i mąkę połączyć i delikatnie dosypując połączyć z pianą, najlepiej łyżką. Piec około 30 minut w temp. 180°C (do suchego patyczka).

  3. Krem:
  4. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Ser zmiksować z cukrem. Śmietanę ubić i dodawać do sera, na koniec dodać zimną żelatynę.

  5. Biszkopt namoczyć kawą wymieszaną z alkoholem i posmarować dżemem. Wykładać na ciasto połowę masy i układać na niej delicje w dół galaretką. Na to wykładać resztę masy.
  6. Sposób wykonania
  7. Polewa:
  8. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Czekoladę i śmietanę wkładamy do garnka i rozpuszczamy mieszając, aż się ładnie połączą. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gdy czekolada zacznie gęstnieć, wylewamy ją na ciasto i wkładamy je do lodówki.

PAWIE OCZKO – dodatkowe informacje

Ciasto powinno przeleżeć przynajmniej kilka godzin w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pawi Ogon
Następny przepis: Pęczak ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode