Pawi Ogon

Pawi Ogon

Zapraszamy do odkrycia kulinarnego arcydzieła – Pawi Ogon. Ten wyrafinowany przepis łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów, które przeniosą Cię na niezapomnianą podróż kulinarnej przygody. Wykorzystuje różne rodzaje pawi, dzięki czemu ostateczny efekt jest zaskakująco delikatny i pełen głębi. Szlachetne składniki, najlepszej jakości mięso i starannie dobrane przyprawy sprawiają, że Pawi Ogon to synonim elegancji i luksusu na talerzu. To danie jest doskonałe na specjalne okazje, kiedy szukasz czegoś, co zaskoczy i zachwyci Twoich gości. Prawdziwe mistrzostwo kuchni ukryte w każdym kęsie.

Składniki:

  • Ciasto na rolady:
  • ok 4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki margaryny
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 małe jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • +3 rodzaje dżemów
  • dżem owocowy
  • dżem z czarnej porzeczki
  • powidła
  • Ciasto miodowe na spód i górę ciasta:
  • 3 szklanki maki (ok450g)
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • wymiar blachy: 24/37cm
  • Krem:
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 kostki margaryny lub masła
  • krem podziel na 3 części.
  • Złożenie ciasta:
  • ciasto miodowe
  • krem
  • rolady
  • galaretka
  • krem
  • ciasto miodowe
  • krem
  • 3 zielone galaretki

Pawi ogon – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. ciasto na roladki 1.
    Składniki na ciasto do roladek zagniatamy. Dzielimy dokładnie na 3 równe części.
  2. Dżem 2.
    Przygotuj trzy różne smakowe dżemy.
  3. rolada 3.
    Ciasto rozwałkuj na taką długość w jakiej będziesz robić ciasto, aby roladki były równej długości. Każdą roladkę posmaruj innym dżemem.
  4. rolada 4.
    Zwijamy najpierw zwiń roladki lekko do środka a następnie zwijamy od dołu do góry. Tak postępuj z wszystkimi roladkami.
  5. dżem owocowy 5.
    Dżem owocowy
  6. powidła 6.
    Powidła
  7. rolady 7.
    Zwinięte roladki układamy na papierze na dużej blaszce z piekarnika i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach
  8. ciasto miodowe 8.
    W między czasie przygotuj ciasto miodowe na spód i górę ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy na 2 równe części.
  9. ciasto 9.
    Ciasto rozwałkuj i wyłóż na dwie równe blachy wyłożone papierem do pieczenia. pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
  10. galaretka 10.
    Galaretki wsyp do gorącej 1 litra gorącej wody, wymieszaj i dolej jeszcze 3/4 szklanki zimnej wody.
  11. krem 11.
    Krem: odlej 1 szklankę mleka, a resztę zagotuj. W pozostałym mleku rozpuść budyń i maki. Wlej do gotującego mleka i dokładnie wymieszaj. Po wystudzeniu zmiksuj z margaryną. Krem podziel na 3 części.
  12. przełożenie 12.
    Jedną część kremu wyłóż na ciasto miodowe.
  13. składanie ciasta 13.
    Następnie połóż trzy roladki.
  14. składanie ciasta 14.
    Zalej tężejąca galaretką (zostaw pół szklanki galaretki do dekoracji). Pozostaw galaretkę do całkowitego zastygnięcia.
  15. składanie ciasta 15.
    Następnie posmaruj kremem.
  16. składanie ciasta 16.
    Płóz na krem ciasto miodowe, a na ciasto wyłóż resztę kremu.
  17. dekoracja 17.
    Udekoruj zimną galaretką tnąc ją lub dziabiąc na kawałeczki i posyp na ciasto.

Pawi Ogon – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje po 2 dniach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pazur tygrysa
Następny przepis: PAWIE OCZKO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode