Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką
Pasztet z kury lub koguta z cebulą i marchewką to tradycyjny, domowy przepis podawany często na świątecznym stole. To doskonałe połączenie smaków z dodatkiem cebuli i marchewki, które zaakcentują głęboki aromat pasztetu. Niezapomniany smak, który przeniesie Cię wprost do kuchni babci. Królować tu może zarówno kura, jak i kogut. Opcja z kogutem jest idealnością jeśli szukasz intensywniejszego smaku. Doskonale pasuje na śniadanie, można go podawać na ciepło i na zimno, a dodatkowo genialnie sprawdzi się w kanapkach. To doskonały sposób na wykorzystanie resztek mięsa drobiowego. Idealny również do zaspokojenia nagłego apetytu na coś pysznego i sycącego.
admin
Składniki:
- (2-3 keksówki) (*)
- 1 kura/kogut
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- przyprawa rosołowa
- Dodatkowo:
- 1 marchewka (duża)
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 suche bułki namoczone w rosole
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1,5 łyżki majeranku
- pieprz ziołowy i naturalny
- sól
- Ponadto:
- olej/smalec do podsmażenia cebuli
Pasztet z koguta z cebulą i marchewką – jak zrobić?
-
Kurę/koguta (w kawałkach) włożyć do garnka z zimną wodą.
Dodać obraną marchew (w całości), liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę rosołową.
Całość gotować (pod przykryciem) na małym ogniu – do miękkości.
Po tym czasie mięso ostudzić, oddzielić od kości i wraz z marchewką – zmielić (dwukrotnie) maszynką do mięsa. - Cebulę pokroić i posmażyć na niewielkiej ilości oleju.
-
Do masy dodać bułki namoczone w ciepłym rosole (dokładnie nieodciśnięte), jajka, drobno posiekany czosnek cebulę oraz przyprawy.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. - Formy wysmarować olejem (oprócz aluminiowych) i napełnić farszem – do 2/3 ich wysokości.
- Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach.
Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką – dodatkowe informacje
(*) Piekłam w metalowych blaszkach o wymiarach 11 x 26,5 cm, 7,5 x 20 cm oraz w foremce aluminiowej (długość – 31 cm, szerokość – 10 cm, wysokość – 5,5 cm).