Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką

Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką

Pasztet z kury lub koguta z cebulą i marchewką to tradycyjny, domowy przepis podawany często na świątecznym stole. To doskonałe połączenie smaków z dodatkiem cebuli i marchewki, które zaakcentują głęboki aromat pasztetu. Niezapomniany smak, który przeniesie Cię wprost do kuchni babci. Królować tu może zarówno kura, jak i kogut. Opcja z kogutem jest idealnością jeśli szukasz intensywniejszego smaku. Doskonale pasuje na śniadanie, można go podawać na ciepło i na zimno, a dodatkowo genialnie sprawdzi się w kanapkach. To doskonały sposób na wykorzystanie resztek mięsa drobiowego. Idealny również do zaspokojenia nagłego apetytu na coś pysznego i sycącego.

Składniki:

  • (2-3 keksówki) (*)
  • 1 kura/kogut
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • przyprawa rosołowa
  • Dodatkowo:
  • 1 marchewka (duża)
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 suche bułki namoczone w rosole
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1,5 łyżki majeranku
  • pieprz ziołowy i naturalny
  • sól
  • Ponadto:
  • olej/smalec do podsmażenia cebuli

Pasztet z koguta z cebulą i marchewką – jak zrobić?

  1. Kurę/koguta (w kawałkach) włożyć do garnka z zimną wodą.
    Dodać obraną marchew (w całości), liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę rosołową.
    Całość gotować (pod przykryciem) na małym ogniu – do miękkości.
    Po tym czasie mięso ostudzić, oddzielić od kości i wraz z marchewką – zmielić (dwukrotnie) maszynką do mięsa.
  2. Cebulę pokroić i posmażyć na niewielkiej ilości oleju.
  3. Do masy dodać bułki namoczone w ciepłym rosole (dokładnie nieodciśnięte), jajka, drobno posiekany czosnek cebulę oraz przyprawy.
    Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
  4. Formy wysmarować olejem (oprócz aluminiowych) i napełnić farszem – do 2/3 ich wysokości.
  5. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach.

Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką – dodatkowe informacje

(*) Piekłam w metalowych blaszkach o wymiarach 11 x 26,5 cm, 7,5 x 20 cm oraz w foremce aluminiowej (długość – 31 cm, szerokość – 10 cm, wysokość – 5,5 cm).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet z kury
Następny przepis: Pasztet z selera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode