Pasztet z selera

Pasztet z selera

Pasztet z selera to wyjątkowa propozycja dla miłośników tej korzennej warzywnej smakołyki. W połączeniu z grzybami, staje się prawdziwym kulinarnym cudeńkiem, które zaskoczy niejednego smakosza. To doskonała propozycja na codzienny posiłek, jak i na świąteczny stół. Pasztet z selera i pieczarek to także ciekawy sposób na znalezienie alternatywy dla tradycyjnych mięsnych pasztetów. Ta wersja pasztetu może pochwalić się nie tylko wspaniałym smakiem, ale także walorami odżywczymi. Selery i grzyby dostarczą bowiem organizmowi cennych składników mineralnych i witamin. Bez wątpienia jest to danie, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu.

Składniki:

  • – 2 duże selery
  • – pietruszka (korzeń)
  • – 400g pieczarek
  • – 2 cebule
  • – 4 ząbki czosnku
  • – 3 jajka
  • – sól, pieprz, majeranek
  • – oliwa do smażenia

Pasztet z selera – jak zrobić?

  1. Pieczarki ścieramy na tarce lub siekamy przy pomocy robota na drobno, podsmażamy, odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Seler, pietruszkę, cebulę i czosnek siekamy na drobno i chwilę podsmażamy, następnie zalewamy około szklaną wodą i dusimy na małym ogniu do uzyskania miękkości. Ważne jest, aby cała woda wyparowała, a masa była w miarę sucha.
  3. Do przestudzonych warzyw dodajemy pieczarki, przyprawy i wbijamy jaja.
  4. Przykładamy do wysmarowanej oliwą foremki na keks i pieczemy w 180 stopniach około 60-70 minut.

Pasztet z selera – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje podawany z chrzanem i ogórkiem lub w lżejszej wersji z pomidorem i bazylią.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet z perliczki
Następny przepis: pasztet z soczewicy i marchewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode