Pasztet z perliczki
Przygotowanie domowego pasztetu to niezwykła sztuka kulinarna, której sekretem jest odpowiednie dobranie składników. Przepis na pasztet z perliczki jest odzwierciedleniem takiego podejścia, gdzie każdy element ma swoje miejsce. Perliczka to ptak o wyjątkowo delikatnym mięsie, które doskonale komponuje się z innymi składnikami. Odrobinę słodko-ziemistego smaku zapewnią naturalne przyprawy i świeże warzywa, a całość wzbogaci delikatne mięso perliczki. Ten domowy pasztet to doskonały wybór na świąteczny stół, rodzinne spotkanie czy eleganckie przyjęcie. Przepis ten to prawdziwe połączenie klasyki z nutą luksusu.
admin
Składniki:
- 450 g ugotowanego mięsa z indyka (mięso z około kilogramowego indyka )
- 410 g surowego boczku
- 150 g surowej wątroby gęsiej
- włoszczyzna z rosołu
- 4 jajka
- 1 bułka około 60 g
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- mielony imbir
- + wywar z gotowania boczku do rozrzedzenia masy
- kilka plasterków słoniny
Pasztet z perliczki – jak zrobić?
- 1. Perliczkę po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić i odłożyć. Boczek pokroić na duże kawałki, zalać gorącą wodą, dodać parę ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i listek laurowy. O ile nie mamy cebuli gotowanej w rosole, możemy dodać też cebulę. Wody nalać tylko tyle aby zakryła mięso, gotować do miękkości, ok 1,5 godziny. Na ostatnie 15 minut wrzucić umytą wątróbkę.
- 2. Mięsa i wątróbkę wyjąć z wywaru. Część wywaru odlać i namoczyć w nim bułkę, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami (3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić jeśli trzeba dodając wywar z boczku.
- 3. Foremki posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, dno każdej wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu, przykryć folią.
- 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć, temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia, aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. Smacznego!
Porady – Pasztet z perliczki – dodatkowe informacje
Można dodać same żółtka, a na końcu ubitą z białek pianę – masa będzie delikatniejsza