Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną

Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną

Każdy miłośnik mięsnego smaku z pewnością pokocha ten przepis na pasztet z gęsich wątróbek. Dania na bazie gęsi cieszą się ogromną popularnością w wielu krajach, a ten przepis to prawdziwe połączenie elegancji i mocnej, podniebnej eksplozji smaków. Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną to połączenie klasyki gęsich wątróbek z subtelną słodyczą żurawiny. To propozycja dla każdego, kto szuka coś wyjątkowego i wykwintnego. Doskonały na specjalne okazje, udane spotkania, jak i codzienne posiłki. No i oczywiście, jak każdy domowy pasztet – bez konserwantów i sztucznych dodatków.

Składniki:

  • około 250 g wątróbki gęsiej
  • mleko do zamoczenia wątróbki (opcjonalnie)
  • 1/2 cebuli
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • około 50 g miękkiego masła
  • łyżka żurawiny suszonej
  • około 100 ml wina Porto
  • sól
  • pieprz
  • + roztopione masło do polania

Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną – jak zrobić?

  • 1.
    Żurawinę zalać winem Porto (tak aby była zakryta), odstawić na bok. Wątróbkę umyć, oczyścić i przez ok godzinę moczyć w mleku.
  • 2.
    Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Zdjąć z patelni i odstawić na bok.
  • 3.
    Wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć, włożyć na patelnię i smażyć ze wszystkich stron, aż się lekko zrumieni, ale w środku nadal będzie różowa. Najlepiej co jakiś czas wyjąć kawałek wątróbki na deskę, przekroić i sprawdzić czy jest wystarczająco usmażona. Przesmażona będzie sucha i nie taka gładka.
  • 4.
    Usmażone wątróbki włożyć do blendera, dodać cebulę, posiekany czosnek, połowę namoczonej żurawiny i całe porto, posolić i popieprzyć. Zmiksować wątróbkę na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej czosnku. Jeżeli masa wyda nam się za „ciężka” możemy dodać więcej masła.
  • 5.
    Przełożyć do naczynia, wierzch polać roztopionym masłem i schładzać minimum przez godzinę w lodówce. Bardzo smaczna pasta np na grzankach z bagietki. Smacznego!

Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną – dodatkowe informacje

wyszły 3 pojemniki po ok 100 ml każdy


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PASZTET Z CUKINII
Następny przepis: Pasztet z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode