Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną
Każdy miłośnik mięsnego smaku z pewnością pokocha ten przepis na pasztet z gęsich wątróbek. Dania na bazie gęsi cieszą się ogromną popularnością w wielu krajach, a ten przepis to prawdziwe połączenie elegancji i mocnej, podniebnej eksplozji smaków. Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną to połączenie klasyki gęsich wątróbek z subtelną słodyczą żurawiny. To propozycja dla każdego, kto szuka coś wyjątkowego i wykwintnego. Doskonały na specjalne okazje, udane spotkania, jak i codzienne posiłki. No i oczywiście, jak każdy domowy pasztet – bez konserwantów i sztucznych dodatków.
admin
Składniki:
- około 250 g wątróbki gęsiej
- mleko do zamoczenia wątróbki (opcjonalnie)
- 1/2 cebuli
- 2 – 3 ząbki czosnku
- około 50 g miękkiego masła
- łyżka żurawiny suszonej
- około 100 ml wina Porto
- sól
- pieprz
- + roztopione masło do polania
Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną – jak zrobić?
-
1.
Żurawinę zalać winem Porto (tak aby była zakryta), odstawić na bok. Wątróbkę umyć, oczyścić i przez ok godzinę moczyć w mleku. -
2.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. -
3.
Wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć, włożyć na patelnię i smażyć ze wszystkich stron, aż się lekko zrumieni, ale w środku nadal będzie różowa. Najlepiej co jakiś czas wyjąć kawałek wątróbki na deskę, przekroić i sprawdzić czy jest wystarczająco usmażona. Przesmażona będzie sucha i nie taka gładka. -
4.
Usmażone wątróbki włożyć do blendera, dodać cebulę, posiekany czosnek, połowę namoczonej żurawiny i całe porto, posolić i popieprzyć. Zmiksować wątróbkę na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej czosnku. Jeżeli masa wyda nam się za „ciężka” możemy dodać więcej masła. -
5.
Przełożyć do naczynia, wierzch polać roztopionym masłem i schładzać minimum przez godzinę w lodówce. Bardzo smaczna pasta np na grzankach z bagietki. Smacznego!
Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną – dodatkowe informacje
wyszły 3 pojemniki po ok 100 ml każdy