Pasztet z grzybami
Pasztet staropolski z grzybami to prawdziwa uczta dla koneserów tradycyjnej polskiej kuchni. Ten niesamowicie aromatyczny pasztet, nasycony esencją grzybów, jest doskonałym dodatkiem do świątecznego stołu. To wersja pasztetu wieprzowego z grzybami, która wyróżnia się głębokim smakiem, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pasztet ten doskonale zbalansowany jest pomiędzy delikatnym smakiem wieprzowiny, a intensywnym aromatem grzybów. Przygotowanie takiego pasztetu to prawdziwe wyzwanie kucharskie, które warto podjąć, by zasmakować kawałka kulinarnej historii naszego kraju. Idealny na ciepło, podany z domowym chlebem i ogórkami kiszonymi. Jest to kwintesencja smaku.
admin
Składniki:
- Porcja na 2 foremki 9/22 cm:
- 800 g łopatki wieprzowej bez kości
- 500 g wątróbek drobiowych
- 2 cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 średniego selera
- 50 g suszonych grzybów leśnych
- 4 łyżki masła
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 liść laurowy
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- świeżo mielona gałka muszkatołowa
- 1 czerstwa bułka moczona w mleku
- 2 jajka
Pasztet z grzybami – jak zrobić?
-
1.
Łopatkę pokroić w grubą kostkę, opłukać solą i pieprzem, usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu, wlać do mięsa. Wody powinno być tyle, aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki, pietruszkę, seler, listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego i ugotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia.Wątróbki oczyścić, zalać mlekiem i moczyć przez ok. godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia.
-
2.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Grzyby trzeba wcześniej namoczyć, odsączyć i usmażyć na maśle. Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa, osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki, zeszkloną cebulę, odciśniętą z mleka bułkę i czosnek. -
3.
Do zmielonej masy mięsnej wbić jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wlać z 3/4 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić. Wymieszać z usmażonymi grzybkami. Masą napełnić foremki, wierzch wyrównać i posmarować odrobiną oliwy. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 45 minut. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć pasztet z formy i kroić w dowolne plastry.
Słowa kluczowe: pasztet staropolski z grzybami, pasztet wieprzowy z grzybami
Pasztet z grzybami – dodatkowe informacje
Do przyprawienia pasztetu możemy użyć dowolnych przypraw oraz ilości czosnku według naszych upodobań i smaków. Także dowolna jest ilość dodanego wywaru-rosołu, jeżeli chcemy uzyskać bardzo mokry, mazisty pasztet możemy użyć więcej lub wcale, wtedy pasztet będzie suchy. Zamiast suszonych grzybów można użyć pieczarek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną
Następny przepis: Pasztet z jabłkową galaretką