Pasztet z grzybami

Pasztet z grzybami

Pasztet staropolski z grzybami to prawdziwa uczta dla koneserów tradycyjnej polskiej kuchni. Ten niesamowicie aromatyczny pasztet, nasycony esencją grzybów, jest doskonałym dodatkiem do świątecznego stołu. To wersja pasztetu wieprzowego z grzybami, która wyróżnia się głębokim smakiem, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pasztet ten doskonale zbalansowany jest pomiędzy delikatnym smakiem wieprzowiny, a intensywnym aromatem grzybów. Przygotowanie takiego pasztetu to prawdziwe wyzwanie kucharskie, które warto podjąć, by zasmakować kawałka kulinarnej historii naszego kraju. Idealny na ciepło, podany z domowym chlebem i ogórkami kiszonymi. Jest to kwintesencja smaku.

Składniki:

  • Porcja na 2 foremki 9/22 cm:
  • 800 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 50 g suszonych grzybów leśnych
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa
  • 1 czerstwa bułka moczona w mleku
  • 2 jajka

Pasztet z grzybami – jak zrobić?

  1. 1.
    Łopatkę pokroić w grubą kostkę, opłukać solą i pieprzem, usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu, wlać do mięsa. Wody powinno być tyle, aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki, pietruszkę, seler, listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego i ugotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia.

    Wątróbki oczyścić, zalać mlekiem i moczyć przez ok. godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia.

  2. 2.
    Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Grzyby trzeba wcześniej namoczyć, odsączyć i usmażyć na maśle. Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa, osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki, zeszkloną cebulę, odciśniętą z mleka bułkę i czosnek.
  3. 3.
    Do zmielonej masy mięsnej wbić jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wlać z 3/4 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić. Wymieszać z usmażonymi grzybkami. Masą napełnić foremki, wierzch wyrównać i posmarować odrobiną oliwy. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 45 minut. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć pasztet z formy i kroić w dowolne plastry.

Słowa kluczowe: pasztet staropolski z grzybami, pasztet wieprzowy z grzybami

Pasztet z grzybami – dodatkowe informacje

Do przyprawienia pasztetu możemy użyć dowolnych przypraw oraz ilości czosnku według naszych upodobań i smaków. Także dowolna jest ilość dodanego wywaru-rosołu, jeżeli chcemy uzyskać bardzo mokry, mazisty pasztet możemy użyć więcej lub wcale, wtedy pasztet będzie suchy. Zamiast suszonych grzybów można użyć pieczarek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną
Następny przepis: Pasztet z jabłkową galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode