Pasztet z jabłkową galaretką

Pasztet z jabłkową galaretką

Zachęcamy do odkrycia smaków Belgii za pomocą naszego przepisu na pasztet belgijski z jabłkową galaretką. Jest to danie o bogatym i złożonym smaku, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Pasztet, choć skomplikowany w swojej strukturze, jest niezwykle smacznym i satysfakcjonującym daniem, a dodatek jabłkowej galaretki dodaje mu unikalnej słodkości i kwasowości, które pięknie kontrastują z bogactwem smaku mięsa. Pasztet belgijski to prawdziwy rarytas dla miłośników kuchni europejskiej, idealny na specjalne okazje, ale równie dobry na co dzień. Zapraszamy do odkrywania nowych smaków!

Składniki:

  • Masa na pasztet:
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 350g mięsa wołowego na pieczeń
  • 200 g surowego boczku
  • 100 g wątróbki z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 liście z pora około 10 cm
  • 1 cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek czarnego pieprzu
  • 5 kulek czerwonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • Przyprawy:
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżka masła klarowanego
  • Galaretka:
  • 300 ml soku jabłkowego
  • 17 g żelatyny
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • tymianek
  • 30 ml soku jabłkowego

Pasztet z jabłkową galaretką – jak zrobić?

  1. Mięso pokroić w kawałki około 4-5 cm. Warzywa obrać. Włożyć mięsa, grzyby, warzywa i przyprawy do garnka. Zalać zimną wodą około 2 centymetry nad mięsem. Gotować na średnim ogniu około 1-1,5h tak długo aż mięsa będą bardzo miękkie. Zdjąć z ognia. W osobnym garnku gorącym wywarem zalać oczyszczoną wątróbkę. Do gorącego wywaru włożyć bułkę i całość odłożyć do ostudzenia. Mięso, wątróbkę, bułkę i warzywa oprócz pora dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przyprawy, zrumienioną cebulkę na maśle, żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z mięsną masą. Jeśli masa mięsna będzie zbyt sucha dolać trochę wywaru z mięsa. Przełożyć do formy keksówki 25*10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach góra-dół 1,5 godziny. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie i ostudzić.
  2. Jabłko obrać i podzielić na 8 części. Podsmażyć z dwóch stron na maśle. Oprószyć lekko tymiankiem, podlać sokiem jabłkowym i dusić aż jabłka będą al dente. Ostudzić, zimne ułożyć na pasztecie.
  3. Do 50 ml soku wsypać żelatynę i pozostawić by napęczniała. Resztę soku zagotować, zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać. Odłożyć do schłodzenia i lekko tężejącą galaretkę wylać na pasztet.

Słowa kluczowe: pasztet belgijski przepis

Pasztet z jabłkową galaretką – dodatkowe informacje

* Ilość przypraw można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od tego jak mocno lubimy doprawione.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet z grzybami
Następny przepis: Pasztet z królika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode