Pasztet wieprzowy gotowany

Pasztet wieprzowy gotowany

Oto doskonały przepis dla miłośników mięsnych przysmaków – wieprzowy pasztet gotowany. Jest on niezwykle aromatyczny, sycący i doskonale sprawdzi się jako dodatek do świątecznej lub niedzielnej kolacji. Pasztet przygotowany według tego przepisu ma delikatną, aksamitną konsystencję i wyjątkowy, głęboki smak, który doceni każdy miłośnik mięsnych wędlin. To, co wyróżnia ten przepis, to fakt, że pasztet jest gotowany, a nie pieczony. Dzięki temu jest bardziej wilgotny i nieco lżejszy. Zróbmy wspólnie pyszny pasztet wieprzowy gotowany i cieszmy się jego wyjątkowymi walorami smakowymi! Zapomnijcie o sklepowych wędlinach, domowy pasztet to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 500 g mięsa z karkówki
  • 500 g świeżego boczku
  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • sól do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka czerwonej czubrycy
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g masła
  • ok. 4 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie

Pasztet wieprzowy gotowany – jak zrobić?

  1. Karkówkę i boczek ugotować w jednym garnku z połową wody i liściem oraz zielem i odrobiną soli.
  2. Wątróbkę ugotować w drugim garnku z resztą wody.
  3. Na patelni roztopić masło, wrzucić obraną i umytą cebulę oraz czosnek pokrojone na kawałki.
  4. Ugotowane mięsa przełożyć do wysokiego naczynia, dodać przyprawy i wlać około 1,5 szklanki wywaru ale z gotowania mięsa (nie wątróbki), ponadto dodać podsmażone składniki razem z masłem.
  5. Wszystko dokładnie zmiksować używając blendera.
  6. W miarę potrzeby doprawić i gotową masą napełnić przygotowane słoiki.
  7. Zakręcić zakrętkami i wstawić do garnka wyłożonym na dnie ściereczką.
  8. Do garnka nalać wodę do 3/4 wysokości i pasteryzować od zagotowania 30 minut.
  9. Słoiki z pasztetem wyjąć z garnka, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Pasztet wieprzowy gotowany – dodatkowe informacje

Dobrze jest pasztet jeść po kilku dniach od pasteryzacji. Lepiej się przegryzie i będzie smaczniejszy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika
Następny przepis: Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode