Pasztet wieprzowy gotowany
Oto doskonały przepis dla miłośników mięsnych przysmaków – wieprzowy pasztet gotowany. Jest on niezwykle aromatyczny, sycący i doskonale sprawdzi się jako dodatek do świątecznej lub niedzielnej kolacji. Pasztet przygotowany według tego przepisu ma delikatną, aksamitną konsystencję i wyjątkowy, głęboki smak, który doceni każdy miłośnik mięsnych wędlin. To, co wyróżnia ten przepis, to fakt, że pasztet jest gotowany, a nie pieczony. Dzięki temu jest bardziej wilgotny i nieco lżejszy. Zróbmy wspólnie pyszny pasztet wieprzowy gotowany i cieszmy się jego wyjątkowymi walorami smakowymi! Zapomnijcie o sklepowych wędlinach, domowy pasztet to prawdziwa uczta dla podniebienia.
admin
Składniki:
- 500 g mięsa z karkówki
- 500 g świeżego boczku
- 300 g wątróbki wieprzowej
- sól do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka czerwonej czubrycy
- 2 łyżki majeranku
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 150 g masła
- ok. 4 l wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Pasztet wieprzowy gotowany – jak zrobić?
- Karkówkę i boczek ugotować w jednym garnku z połową wody i liściem oraz zielem i odrobiną soli.
- Wątróbkę ugotować w drugim garnku z resztą wody.
- Na patelni roztopić masło, wrzucić obraną i umytą cebulę oraz czosnek pokrojone na kawałki.
- Ugotowane mięsa przełożyć do wysokiego naczynia, dodać przyprawy i wlać około 1,5 szklanki wywaru ale z gotowania mięsa (nie wątróbki), ponadto dodać podsmażone składniki razem z masłem.
- Wszystko dokładnie zmiksować używając blendera.
- W miarę potrzeby doprawić i gotową masą napełnić przygotowane słoiki.
- Zakręcić zakrętkami i wstawić do garnka wyłożonym na dnie ściereczką.
- Do garnka nalać wodę do 3/4 wysokości i pasteryzować od zagotowania 30 minut.
- Słoiki z pasztetem wyjąć z garnka, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Pasztet wieprzowy gotowany – dodatkowe informacje
Dobrze jest pasztet jeść po kilku dniach od pasteryzacji. Lepiej się przegryzie i będzie smaczniejszy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika
Następny przepis: Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną